Åtgärder mot skjutvapenvåld

Skriftlig fråga 2019/20:209 av Katja Nyberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-17
Överlämnad
2019-10-18
Anmäld
2019-10-22
Svarsdatum
2019-10-30
Sista svarsdatum
2019-10-30
Besvarad
2019-10-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen besköts två väktare då de bevakade ett fastighetshus i Rinkeby. Att den organiserade brottsligheten i dag har ett så stort våldskapital att man ger sig på väktare, ordningsvakter och rättsväsen är ett allvarligt samhällshot som Sverige står inför. Rättsväsendet står alltmer handfallet inför uppgiften att ta kontroll över situationen, då både befogenheter och resurser lyser med sin frånvaro.

Det är dags att på riktigt ta tag i den ökande våldseskalering som breder ut sig alltmer. Det räcker inte längre att stödja sig på vissa av riksdagen framtvingade straffskärpningar. Det räcker inte att hänvisa till tillskott av resurser som kommer alltför sent och är alltför litet. Nu är det inte längre ”bara” poliser som blir beskjutna – oskyldiga medborgare dör då de råkar vistas på fel plats, och väktare blir beskjutna då de gör sitt jobb. Frågan är inte längre när nästa skjutning ska ske utan vem det är som står på tur.

Det problem som finns är inte något som kan lösas genom att regeringen dementerar människors upplevda känslor av otrygghet och drar riksdagens tillkännagivanden och utredningar i långbänk för att få det att framstå som att regeringen har kontroll på läget. Vilka egna initiativ tar regeringen för att bemöta problemet?

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka ytterligare åtgärder avser regeringen att vidta för att stävja det ökande skjutvapenvåldet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:209 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/03435/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:209 av Katja Nyberg (SD)
Åtgärder mot skjutvapenvåld

Katja Nyberg har frågat mig vilka ytterligare åtgärder regeringen avser att vidta för att stävja det ökande skjutvapenvåldet.

Regeringen ser mycket allvarligt på det grova våldet med skjutvapen och har under de senaste åren vidtagit en lång rad åtgärder för att motverka denna utveckling. Vi har genomfört en rad straffskärpningar, till exempel när det gäller vapenbrott, och vi har haft framgångsrika amnestier för vapen och explosiva varor som har medfört att färre illegala vapen och explosiva varor nu finns i omlopp.

Vi har stärkt det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet och vi gör nu den största satsningen någonsin på Polismyndigheten. Vi kommer också att förstärka åtgärderna för avhoppare för att fler personer ska kunna lämna kriminaliteten och gängen bakom sig. Utöver detta har vi under förra mandatperioden växlat upp det brottsförebyggande arbetet, med både tillskott av resurser till flera myndigheter och ett nytt nationellt brottsförebyggande program.

Regeringen har nyligen presenterat ett 34-punktsprogram med ytterligare åtgärder för att sätta stopp för gängkriminaliteten. Jag beklagar att inte fler partier kunde samlas i en uppgörelse om dessa åtgärder, trots att regeringen får stöd i sak från de flesta håll. Det är ett mycket ambitiöst reformpaket på både kort och lång sikt som omfattar nya verktyg i brottsbekämpningen, straffrättsliga reformer och höjda ambitioner i det brottsförebyggande arbetet.

Det behövs ett gemensamt åtagande från hela samhället för att bryta de senaste årens negativa utveckling av skjutningar och gängkriminalitet. Kriminaliteten ska bekämpas med samhällets fulla kraft, och vi ska göra det på bred front genom att både bekämpa brotten och brottens orsaker.

Stockholm den 29 oktober 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.