Åtgärder mot psykisk ohälsa

Skriftlig fråga 2019/20:1354 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-14
Överlämnad
2020-05-14
Anmäld
2020-05-19
Svarsdatum
2020-05-27
Sista svarsdatum
2020-05-27
Besvarad
2020-05-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Psykisk ohälsa är ett av våra största samhällsproblem. Redan före krisen med covid-19 har det länge talats om att åtgärder måste komma på plats för att människor inte ska utveckla långvarig psykisk ohälsa. Individer ska tidigt fångas upp för att man ska kunna säkerställa att alla får den hjälp och det stöd som behövs. Ett år är en bortre tidsgräns inom vilken det är viktigt att den som inte mår bra får stöd och hjälp för att inte riskera att hamna i en livslång problematik med allt vad det kan komma att innebära.

Psykiatrins otillgänglighet med långa väntetider för dem som söker hjälp och stöd har samtidigt genom åren fått en växande grupp patienter som lider av krigsupplevelser och trauman i deras spår. Det har gjort att trycket mot psykiatrin har ökat utan att tillgängligheten gjort det.

Nu står vi i ett otroligt allvarligt läge med nya former av psykisk ohälsa. Depressioner på grund av ensamhet och avskildhet från samhället är en del. Arbetslöshet och förlorad tro på goda livsutsikter en annan. Vi står också inför och i ett ekonomiskt läge där människor ser sina företag och livsverk rasa sönder och samman framför ögonen på dem under coronakrisen. Utan adekvat hjälp kommer det att komma långvarig psykisk ohälsa och i värsta fall självmord i följderna av att människor inte ser en väg framåt.

Därför vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder kopplat till psykisk ohjälsa vidtar ministern för att rädda människoliv, erbjuda tillgänglig behandling och vård akut och brett för alla grupper nu och framåt?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1354 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/04402/FS

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1354 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Åtgärder mot psykisk ohälsa

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig vilka åtgärder kopplat till psykisk ohälsa jag vidtar för att rädda människoliv, erbjuda tillgänglig behandling och vård akut och brett för alla grupper nu och framåt.

Psykisk hälsa är, och kommer fortsatt vara, en mycket prioriterad fråga för mig och regeringen. Regeringens nuvarande strategi inom området psykisk hälsa gäller mellan åren 2016–2020. Syftet med regeringens strategi är att skapa förutsättningar för ett långsiktigt och strategiskt arbete, med ett gemensamt ansvarstagande inom ordinarie strukturer. Regeringen avsätter 2,2 miljarder kronor 2020 för insatser som syftar till att främja psykisk hälsa, motverka psykisk ohälsa, förstärka tidiga insatser till personer som drabbas av psykisk ohälsa och förbättra vården och omsorgen för personer med omfattande behov av insatser. Merparten av medlen fördelas till regioner och kommuner för att stärka deras arbete.

På fem år har satsningen på psykisk hälsa mer än fördubblats, från 1 miljard kronor till 2,2 miljarder kronor 2020.

Regeringen har vidtagit flera initiativ för att motverka psykisk ohälsa med anledning av situationen med covid 19. Till exempel har regionerna tilldelats 24 miljoner kronor i syfte att utveckla och stärka digitala kontaktmöjligheterna till verksamheter som möter patienter med psykisk ohälsa. Regeringen följer utvecklingen noga och är beredd att vid behov vidta ytterligare åtgärder som krävs för att motverka psykisk ohälsa hos befolkningen.

Stockholm den 27 maj 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.