Åtgärder mot oseriösa snabblåneföretag

Skriftlig fråga 2014/15:8 av Eva Sonidsson (S)

Eva Sonidsson (S)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Enligt SVT-nyheterna hamnar varje dag 160 människor hos kronofogden på grund av obetalda sms-lån. Under första halvåret i år var det nästa 30 000 personer som inte klarade av att betala sina snabblån. Trots att dessa lån har diskuterats under flera år växer problemet och fler människor än någonsin har hamnat i skuldfällan.

De extremt höga räntorna gör att skuldsatta inte klarar av att betala sina lån. I stället beviljas de nya lån, vilket leder dem till en lånekarusell som de inte kan ta sig ut. Kraven hamnar hos kronofogden, vilket gör det svårt för många att sedan kunna skaffa bostad och teckna olika avtal.

Enligt en ny lag är Finansinspektionen ansvarig för tillsynen av snabblånemarknaden. Dessutom har vissa av snabblåneföretagen bildat en branschorganisation och antagit etiska regler för sin verksamhet. Trots det ökar problemen. Många oseriösa företag fortsätter med sin aggressiva marknadsföring och kreditgivning till redan skuldsatta personer.

Avser statsrådet Per Bolund att vidta åtgärder för att förhindra dessa oseriösa snabblåneföretag att fortsätta med sin verksamhet?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2014-10-08 Överlämnad: 2014-10-09 Anmäld: 2014-10-14 Svarsdatum: 2014-10-15 Sista svarsdatum: 2014-10-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga