Åtgärder mot oseriösa snabblåneföretag

Skriftlig fråga 2014/15:8 av Eva Sonidsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-10-08
Överlämnad
2014-10-09
Anmäld
2014-10-14
Svarsdatum
2014-10-15
Sista svarsdatum
2014-10-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Enligt SVT-nyheterna hamnar varje dag 160 människor hos kronofogden på grund av obetalda sms-lån. Under första halvåret i år var det nästa 30 000 personer som inte klarade av att betala sina snabblån. Trots att dessa lån har diskuterats under flera år växer problemet och fler människor än någonsin har hamnat i skuldfällan.

De extremt höga räntorna gör att skuldsatta inte klarar av att betala sina lån. I stället beviljas de nya lån, vilket leder dem till en lånekarusell som de inte kan ta sig ut. Kraven hamnar hos kronofogden, vilket gör det svårt för många att sedan kunna skaffa bostad och teckna olika avtal.

Enligt en ny lag är Finansinspektionen ansvarig för tillsynen av snabblånemarknaden. Dessutom har vissa av snabblåneföretagen bildat en branschorganisation och antagit etiska regler för sin verksamhet. Trots det ökar problemen. Många oseriösa företag fortsätter med sin aggressiva marknadsföring och kreditgivning till redan skuldsatta personer.

Avser statsrådet Per Bolund att vidta åtgärder för att förhindra dessa oseriösa snabblåneföretag att fortsätta med sin verksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:8 besvarad av Per Bolund (MP), statsråd

Dnr Fi2014/3430

Finansdepartementet

Finansmarknads- och konsumentministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:8 av Eva Sonidsson (S) Åtgärder mot oseriösa snabblåneföretag

Eva Sonidsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att förhindra att oseriösa snabblåneföretag fortsätter sin verksamhet.

Jag delar Eva Sonidssons oro för de som skuldsatt sig och har skulder hos Kronofogdemyndigheten på grund av obetalda snabblån. Det är viktigt att det finns ett högt konsumentskydd för denna typ av lån.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder sedan den här typen av lån började erbjudas på den svenska lånemarknaden under 2006. Ett exempel är att kravet på kreditprövning har stärkts både när en sådan ska göras och vad den ska omfatta, senast i samband med översynen av konsumentkredit-lagen 2010.

I år har två kraftfulla åtgärder vidtagits. Konsumentverket har fått utökade sanktionsmöjligheter i händelse av brister i kreditprövningen. Vidare trädde en ny lag i kraft den 1 juli som innebär att samtliga dessa verksamheter omfattas av tillståndsplikt och av Finansinspektionens fulla tillsyn med ett krav på sundhet i rörelsen. Här ska också noteras att det enbart är aktiebolag och ekonomiska föreningar som fortsättningsvis får ägna sig åt att ge s.k. snabblån. Även denna åtgärd kan innebära en reducering av oseriösa verksamhetsutövare.

De åtgärder som vidtagits i år har sannolikt ännu inte fått genomslag i hur denna verksamhet utövas och därmed inte heller i statistik från Kronofogdemyndigheten.

Jag avser att följa utvecklingen noga och att vid behov även vidta ytterligare åtgärder.

Stockholm den 15 oktober 2014

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.