Åtgärder mot oseriös telefonförsäljning

Skriftlig fråga 2016/17:150 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-18
Överlämnad
2016-10-19
Anmäld
2016-10-20
Svarsdatum
2016-10-26
Sista svarsdatum
2016-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Många företag har problem med bluffakturor och falska muntliga avtal. Metoderna har blivit mer och mer avancerade, och falska muntliga avtal klipps och klistras ihop från bandade telefonsamtal. De oseriösa företagen skadar hela branschen, gör det otryggt för konsumenter och kostar samhället pengar. Telefonförsäljning är en stor bransch, inte minst för många ungdomar som kanske får sitt första jobb inom telefonförsäljning. Det är därför viktigt att det fortsatt ska finnas telefonförsäljning, men vi måste göra vad vi kan för att få bort de oseriösa aktörerna på marknaden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att komma till rätta med problemet med oseriösa telefonförsäljare?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:150 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Dnr Fi2016/03684/KO

Finansdepartementet

Konsument- och finansmarknadsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:150 av Sten Bergheden (M) Åtgärder mot oseriös telefonförsäljning

Sten Bergheden har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att komma till rätta med problemet med oseriösa telefonförsäljare.

Försäljning via telefon är ett problemområde som har uppmärksammats av regeringen. På regeringens initiativ har Konsumentombudsmannen nyligen getts stärkta sanktionsmöjligheter för att komma till rätta med oseriösa marknadsföringsmetoder. Följaktligen är det sedan den 1 oktober i år möjligt för Konsumentombudsmannen att vid hot om vite förelägga en näringsidkare som ägnar sig åt t.ex. vilseledande telefonförsäljning att omedelbart upphöra med detta. Enligt den tidigare ordningen var Konsumentombudsmannen tvungen att gå till domstol för att få till stånd ett förbud om näringsidkaren inte frivilligt accepterade föreläggandet.

Problemen vid telefonförsäljning gör att fler åtgärder kan behövas. I sammanhanget är det viktigt att beakta en god balans mellan konsumenters och näringsidkares intressen. I betänkandet Ett stärkt konsumentskydd vid telefonförsäljning (SOU 2015:61) föreslås bl.a. att ett skriftlighetskrav införs vid telefonförsäljning på näringsidkares initiativ och att Konsumentverket ges i uppdrag att föra en dialog med företrädare för näringslivet rörande utformningen av det s.k. NIX-registret. Betänkandet har remissbehandlats och många remissinstanser har kommit in med synpunkter. Förslagen bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Regeringen kommer alltså att återkomma i frågan.

Stockholm den 26 oktober 2016

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.