Åtgärder mot Kina

Skriftlig fråga 2018/19:887 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-08-15
Överlämnad
2019-08-16
Anmäld
2019-08-29
Svarsdatum
2019-08-30
Sista svarsdatum
2019-08-30
Besvarad
2019-08-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Läget i Hongkong försämras dag för dag. Demokratiaktivister och frihetsvänner möter ett växande motstånd och en växande brutalitet. I bakgrunden finns även de hot Folkrepubliken Kina kan komma att verkställa. Åtskilligt har hänt sedan ledamoten Åsa Coenraads för en tid sedan väckte sin relevanta fråga 2018/19:862 Situationen i Hongkong. Polisvåldet har eskalerat. Omvärlden kan inte stillatigande och passivt se på när ett system präglat av öppenhet och rättssäkerhet krossas. Bilderna från Himmelska fridens torg i Peking 1989 finns fortfarande kvar i mångas medvetande. 

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern och regeringen för att tillsammans med europeiska partnerländer markera mot Folkrepubliken Kina för att inte legitimera brutalitet och övergrepp mot demokratiförespråkare och frihetsvänner i ett Hongkong än så länge präglat av öppenhet?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:887 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:887 av Hans Wallmark (M)
Åtgärder mot Kina

Hans Wallmark har frågat mig hur jag tillsammans med europeiska partnerländer avser markera mot Folkrepubliken Kina för att inte legitimera brutalitet och övergrepp mot demokratiförespråkare och frihetsvänner i Hongkong.

Låt mig börja med att understryka vad jag slog fast i svaret på Åsa Coenraads fråga 2018/19:862 om situationen i Hongkong, den 16 augusti. Sverige står, liksom EU, bakom principen om ”ett land, två system” för att bevara Hongkongs självstyrande ställning med ett fristående politiskt och juridiskt system, i enlighet med Hongkongs grundlag, den så kallade Basic Law. Respekten för Hongkongbornas mänskliga fri- och rättigheter i denna lag är av grundläggande betydelse.

Ett stort antal människor i Hongkong har under de senaste månaderna utnyttjat sin rättighet att samlas och uttrycka sin åsikt. Sverige ser allvarligt på uppgifterna om brutalitet och våld i anslutning till demonstrationerna.

Den 13 augusti uttryckte jag Sveriges stöd för Hongkongs autonomi, fri- och rättigheter och rättsstat. Från Utrikesdepartementets sida har vi också fört fram regeringens syn på utvecklingen i Hongkong till den kinesiska ambassaden här i Stockholm.

EU-länderna hade den 24 maj ett gemensamt möte med Hongkongs regeringschef Carrie Lam. EU har sedan dess, senast den 17 augusti, uttalat sig flera gånger om situationen i Hongkong, uttalanden som regeringen stödjer. Genom vårt generalkonsulat i Hongkong och ambassaden i Peking för vi en kontinuerlig dialog med berörda myndigheter.

Regeringen fortsätter att noga följa utvecklingen i Hongkong och kommer även framledes att stödja Hongkongs självstyrande ställning.

Stockholm den 29 augusti 2019

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.