Åtgärder mot inbrott hos företagare

Skriftlig fråga 2017/18:618 av Sofia Fölster (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-19
Överlämnad
2018-01-22
Anmäld
2018-01-23
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Allt fler företagare upplever otrygghet, och deras verksamheter utsätts för inbrott. I Svenskt Näringslivs undersökning från i somras uppgav var tredje företagare att problematiken med otrygghet och inbrott ökat de senaste två åren, och mellan 2012 och 2015 rapporterade även åtta av tio företagare att de utsatts för brott. Handeln i Sverige förlorar varje år varor till ett värde av 4 miljarder kronor på grund av inbrott och stölder, och i bland annat Stockholms förorter tvingas företagare och handlare i dag stänga sina butiker på grund av risken för att utsättas för brott.

Många företagare som utsätts för inbrott och polisanmäler dessa upplever tyvärr också att polisen inte kommer eller att den nedprioriterar deras ärenden. Förtroendet för rättsväsendet urholkas. Det är en utveckling som är intolerabel för ett rättssamhälle.

Att företagare ska kunna driva sina verksamheter i en trygg miljö borde vara en självklarhet. Men verkligheten visar att så inte är fallet. Brottslighet och otrygghet som gör att färre individer vågar ta steget och satsa på en egen rörelse hämmar företagandet, tillväxten och ekonomin och måste beivras. Ingen ska behöva avstå från en dröm eller lägga ned sin verksamhet på grund av otrygghet. 

Därför vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern ta initiativ till för att öka tryggheten för Sveriges företagare?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:618 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2017/18:618 av Sofia Fölster (M)
Åtgärder mot inbrott hos företagare

Sofia Fölster har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser ta initiativ till för att öka tryggheten för Sveriges företagare.

Regeringen ser mycket allvarligt på brottslighet som drabbar företagare. Det kan vara förödande för de företag och individer som drabbas och det skadar Sveriges näringslivsklimat. Målet för regeringens kriminalpolitik är att minska brottsligheten, mot såväl företag som andra, och öka människors trygghet. Regeringen har därför vidtagit flera åtgärder för att stärka det brottsbekämpande arbetet.

Handlare och krögare i brottsutsatta områden upplever idag en ökad otrygghet. Om de stänger igen får det negativa konsekvenser för de enskilda företagarna och deras anställda. Men det får även negativa effekter för den lokala servicen och därmed för lokalsamhället och ett levande centrum. Den lokala servicen i form av butiker, restauranger, kultur och fritidsaktiviteter är en grundförutsättning för en levande demokrati och kvinnors, mäns och ungas delaktighet i samhällsutvecklingen.

Regeringen genomför den största satsningen som gjorts under 2000-talet på polisen. Regeringen höjer anslaget till polisen med 2 miljarder kronor för 2018, 2,3 miljarder kronor 2019 och 2,8 miljarder kronor 2020. Samtidigt får Polismyndigheten i uppdrag att förbättra arbetsmiljön och skapa bättre karriärvägar för poliserna.

Regeringen har även beslutat om direktiv till en särskild utredare som ska föreslå åtgärder som kan underlätta kameraövervakning som sker i brottsbekämpande syfte. Syftet är bl.a. att säkerställa att myndigheterna har flexibla och verksamhetsanpassade möjligheter att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet. Men även att utreda brott och att skydda mot samt förebygga och förhindra hot mot den allmänna säkerheten. Uppdraget ska redovisas senast den 15 augusti 2018.

En utredare har dessutom getts i uppdrag att se över möjligheterna till ytterligare straffrättsliga åtgärder mot organiserad tillgreppsbrottslighet. Utredaren ska bland annat lämna förslag till ett nytt brott som tar sikte på systematiska stölder och till en möjlighet att vid straffansvar stänga personer som har begått brott ute från t.ex. butikslokaler. Uppdraget ska redovisas senast den 18 januari 2019.

Framgångsrik brottsbekämpning förutsätter också att fler aktörer än polis och åklagare samverkar, i hela landet. Regeringens brottsförebyggande program, Tillsammans mot brott, riktar sig till en bred målgrupp, vilket är en förutsättning för ett framgångsrikt brottsförebyggande arbete. Regeringens brottsförebyggande satsning innebär också att Brå har fått ett förstärkt uppdrag för ökad samordning och stöd på nationell nivå (ökat anslag fr.o.m. 2016 med 15 mnkr). Länsstyrelserna har fått ansvar för samordning på regional nivå (förordning 2016:1258) (i BP 2017 avsattes 25 mnkr årligen.) Satsningen ska skapa bättre förutsättningar för ett strukturerat brottsförebyggande arbete i hela landet.

Regeringen genomför i budgetpropositionen för 2018 en långsiktig satsning på socioekonomiskt eftersatta kommuner och områden på totalt 22 miljarder kronor under perioden 2018–2027. Med denna satsning vill regeringen stärka kommunernas eget arbete för att förbättra förutsättningarna i de områden som har störst behov. Kommunerna och stadsdelarna kan välja att genomföra insatser för att öka tryggheten, öka säkerheten och stärka förutsättningarna för det lokala näringslivet. De kan även välja att genomföra åtgärder som kameraövervakning och närvaro av väktare. Med hjälp av regeringens satsning kan kommunerna få råd att förstärka och utveckla insatserna.

Stockholm den 29 januari 2018

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.