Till innehåll på sidan

Åtgärder mot gränshindren i Öresundsregionen

Skriftlig fråga 2008/09:1202 av Acketoft, Tina (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-09-03
Anmäld
2009-09-03
Besvarad
2009-09-17
Svar anmält
2009-09-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 september

Fråga

2008/09:1202 Åtgärder mot gränshindren i Öresundsregionen

av Tina Acketoft (fp)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

I december 2007 presenterade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och hans dåvarande danska kollega en kompromisslösning på problemet kring svenskars och danskars pendlande över sundet. I stället för att företaget betalar de svenska arbetsgivaravgifterna kan man avtala om att den anställda gör det, kostnaden kan sedan dras av på skatten.

Dock är den svenska skattelagstiftningen utformad på ett sätt som gör att det inte fungerar i praktiken, eftersom endast en arbetsgivare kan betala in avgifterna, inte en anställd.

I dag kan den anställde slippa betala in de svenska arbetsgivaravgifterna men kan riskera en skattesmäll om de nya skattereglerna skulle gälla retroaktivt. Detta kan få direkta effekter på pendlare som har extrajobb i Sverige bland annat.

Mot bakgrund av informationen ovan vill jag fråga hur statsrådet avser att agera i fråga om problemen kring gränspendlarfrågorna i Öresundsregionen.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1202 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 17 september

Svar på fråga

2008/09:1202 Åtgärder mot gränshindren i Öresundsregionen

Finansminister Anders Borg

Tina Acketoft har frågat arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin hur han avser att agera med avseende på vissa beskrivna problem med de svenska arbetsgivaravgifterna i Öresundsregionen.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Frågeställaren refererar till de danska och svenska arbetsmarknadsministrarnas gemensamma presentation av rapporten Öresund – två länder, en arbetsmarknad. Rapporten togs fram av en dansk-svensk arbetsgrupp som tillsattes mot bakgrund av ministrarnas gemensamma deklaration vid det så kallade Öresundstinget i Köpenhamn i maj 2007. Som ett resultat av rapporten har Danmark sedermera ändrat sina skatteregler så att det numera även enligt dansk rätt är praktiskt möjligt att avtala om att arbetstagaren i vissa situationer betalar arbetsgivarens socialavgifter i anledning av anställningen. Sverige har sedan länge haft sådana regler. Det är således möjligt för en arbetstagare som bor i Sverige att betala in socialavgifterna i form av egenavgifter.

Eftersom de svenska reglerna för uppbörd av socialavgifter hos fysiska personer bygger på den taxerade inkomsten kan i vissa speciella fall inkomst som är undantagen från svensk beskattning – till exempel på grund av skatteavtal – också undgå svenska socialavgifter. Detta innebär emellertid inte att den anställde undantas från socialförsäkringens förmåner. Frågeställaren anför att om dessa regler skulle ändras retroaktivt riskerar den skattskyldige en skattesmäll. En sådan retroaktiv ändring av skatte- och avgiftsuttaget är emellertid förbjuden enligt grundlagen varför någon sådan risk inte föreligger.

Det är angeläget att hitta lösningar på problem som möter gränspendlare ibland annat Öresundsregionen. När det gäller socialförsäkringsfrågor vill jag erinra om att en nordisk arbetsgrupp haft i uppdrag att se över den nordiska konventionen om social trygghet. Arbetsgruppen fick – utöver översynen – i uppdrag att se över frågor kopplade till arbetet med att undanröja gränshinder och har också bland annat behandlat frågan om socialförsäkring vid arbete i flera länder. Arbetsgruppen överlämnade i augusti en rapport med förslag till en ny nordisk konvention om social trygghet. Rapporten har remitterats av Socialdepartementet. Jag vill inte föregå Socialdepartementets beredning av rapporten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.