Åtgärder mot gängkriminalitet

Skriftlig fråga 2015/16:1528 av Beatrice Ask (M)

Beatrice Ask (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Natten mot måndagen den 21 augusti dog en åttaårig pojke i ett attentat mot en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg. Någon eller några kastade in en handgranat i ett av sovrummen i lägenheten med följden att den åttaåriga pojken som sov där avled av sina skador.

Polisen är tydlig med att de anser att dådet är gängrelaterat och att dådet kan kopplas till det gängkrig som under flera år rasat i Göteborgsområdet.

Detta är inte första gången som en explosion med kopplingar till Göteborgs gängkonflikter kräver ett barns livs. Sommaren 2015 dog tre män och en fyraårig flicka i en explosion under en bilfärd i Torslanda på Hisingen. Bilen de färdades i exploderade efter att någon placerat en sprängladdning i den. Och åtminstone ett av offren hade koppling till ett av de kriminella gäng som är part i den pågående konflikten i Biskopsgården.

Kriminologen Jerzy Sarnecki kallar dåden i Göteborg för exceptionella. I en intervju med Göteborgs-Posten säger han: ”Det här är inget vi sett i Sverige tidigare, det förefaller vara ganska unikt. Det är exceptionellt att barn drabbas på det här sättet.” Han säger att gårdagens sprängdåd skulle kunna trigga igång ytterligare en våldsspiral i Göteborg.
”Det finns en definitiv risk för både eskalering och brutalisering. Sådant här tenderar att bli mer och mer hänsynslöst" säger Jerzy Sarnecki.

Att barn faller offer i de kriminella gängens konflikter är fullständigt oacceptabelt. De kriminella gängen i området har uppenbart passerat en gräns där inte ens oskyldiga barns liv eller hälsa tillmäts någon vikt längre. Risken att konflikten nu eskalerar och att fler oskyldiga skadas eller dör är uppenbar. De skyldiga till dådet måste gripas och lagföras. De kriminella gäng som är drivande i konflikten måste oskadliggöras. Rättssamhället måste med alla till buds stående medel se till att deras verksamhet upphör och att deras medlemmar lagförs. Om detta är jag övertygad om att vi är överens över alla partigränser. Frågan är dock hur detta ska gå till.

 Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att stoppa den här våldsspiralen? 

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2016-08-23 Överlämnad: 2016-08-23 Anmäld: 2016-08-25 Svarsdatum: 2016-09-07 Sista svarsdatum: 2016-09-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga