Åtgärder mot fusk

Skriftlig fråga 2016/17:774 av Ann-Britt Åsebol (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-31
Överlämnad
2017-02-01
Anmäld
2017-02-02
Svarsdatum
2017-02-08
Sista svarsdatum
2017-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

År 1994 genomfördes den så kallade assistansreformen. Den syftade till att ge personer med betydande funktionsnedsättningar en bättre livssituation. Reformen syftade inte till att brottslingar skulle sko sig på samhällets mest utsatta. Det måste finnas förtroende för ett system som tiotusentals personer är beroende av i sin vardag.

Felaktiga utbetalningar inom assistansersättningen beräknas kosta miljarder varje år, och en stor del misstänks gå till brottslingar. Men trots att assistansbrotten är ett prioriterat område inom Försäkringskassan, polisen och Åklagarmyndigheten är det få brott som upptäcks. Granskningen av assistansbolagen är ett uppdrag för Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Men som det ser ut i dag räcker det inte.

Fusket kostar skattebetalarna mycket pengar och innebär att pengar som avsatts för att stödja människor i stället hamnar i fel fickor. Enligt Försäkringskassans egen uppskattning betalas mellan 8 och 15 procent av assistansersättningen ut på felaktiga grunder.

Risken är att ju mer ersättningen kostar och slösas bort i fuskarnas fickor, desto mindre generöst blir det för dem som verkligen behöver den.

Att sätta dit fuskarna är det mest effektiva sättet att försvara rätten till personlig assistans. De oseriösa aktörerna måste rensas bort och de kriminella straffas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vad avser ministern att göra för att säkerställa att det inte ska gå att fuska på bekostnad av samhällets mest utsatta?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:774 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/00646/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:774 av Ann-Britt Åsebol (M) Åtgärder mot fusk

Ann-Britt Åsebol har frågat socialförsäkringsministern Annika Strandhäll om vad hon avser att göra för att säkerställa att det inte ska gå att fuska på bekostnad av samhällets mest utsatta? Arbetet i Regeringskansliet är så organiserat att det är jag som besvarar den frågan.

Jag delar Ann-Britt Åsebols uppfattning om att brott och felaktiga utbetalningar inom assistansersättningen måste åtgärdas och att förekomsten av dessa är skadliga för legitimiteten och för förtroendet för ersättningen. Det är viktigt att säkerställa att skattemedel avsatta till personer med omfattande funktionsnedsättningar också kommer dessa till del. Regeringen har mot bakgrund av detta vidtagit en rad åtgärder.

Målet för assistansersättningen i Försäkringskassans regleringsbrev för 2017 har ändrats så att det tydligt framgår att Försäkringskassan ska säkerställa en god kontroll för att bl.a. motverka överutnyttjande och brottsligt nyttjande. Utgångspunkten för Försäkringskassans arbete med assistansersättningen är att det ska präglas av hög kvalitet och rättssäkerhet så att rätt person får rätt ersättning. Myndigheten arbetar också aktivt med den frågan.

Utredaren Désirée Pethrus har fått regeringens uppdrag att göra en översyn av insatserna enligt LSS och assistansersättningen (S 2016:3). Utgångspunkten för uppdraget är att få till stånd mer ändamålsenliga insatser i LSS och att skapa en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling av insatsen personlig assistans. I uppdraget ingår att förtydliga regelverket som styr assistansersättningen t.ex. när det gäller kontroller, insyn och tillsyn.

Regeringen har vidare tillsatt två olika utredningar med inriktning på brottsligt nyttjande och överutnyttjande av välfärdssystemens ersättningssystem.

Regeringen tillsatte 2015 utredningen Organiserad och systematisk ekonomisk brottslighet mot välfärden under ledning av Lars-Erik Lövdén (Ju 2015:10). Utredningen ska göra en översyn av välfärdsstatens förmåga att stå emot organiserad och systematisk ekonomisk brottslighet. Syftet är att identifiera risker i välfärdssystemen och andra närliggande skattefinansierade eller skattesubventionerade system, för att därigenom kunna säkerställa en korrekt användning av offentliga medel samt effektivt förebygga och beivra brottslighet av detta slag.

Vidare tillsatte regeringen under förra året Sven-Erik Österberg att leda Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen (Fi 2016:07). Delegationen har i uppdrag att motverka överutnyttjande av och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen och andra närliggande skattefinansierade eller skattesubventionerade system. Delegationen ska genom sitt arbete bidra till att de resurser som fördelas genom dessa system endast kommer dem till del som resurserna är avsedda för. Rapportering ska ske årligen med slutrapportering 1 december 2019.

LSS-reformen och assistansersättningen har på avgörande sätt förbättrat levnadsvillkoren och möjliggjort ökat självbestämmande för många flickor, pojkar, kvinnor och män med omfattande funktionsnedsättningar. Just därför är det också angeläget att assistansersättningen utformas så att utbetalningarna endast kommer dem till del som medlen är avsedda att stödja så att förtroende för vår skattefinansierade välfärd upprätthålls.

Stockholm den 8 februari 2017

Åsa Regnér

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.