Åtgärder mot fotbollsvåldet

Skriftlig fråga 2005/06:1075 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-22
Anmäld
2006-02-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-03-08
Svar anmält
2006-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 februari

Fråga 2005/06:1075 av Luciano Astudillo (s) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Åtgärder mot fotbollsvåldet

Läktarvåldet i samband med fotbollsmatcher är ett stort problem i Sverige, liksom i övriga Europa. I ett försök att minska fotbollsvåldet stiftades för sju månader sedan en ny lag som innebär att fotbollsklubbarna kan ansöka hos åklagare om att ge tillträdesförbud för personer som bråkar på läktare. Enligt Svenska fotbollförbundet är åtgärden inte tillräcklig eftersom det mesta våldet sker utanför arenorna.

Svenska fotbollförbundet har därför skrivit en rapport där de föreslår en rad nya åtgärder för att minska läktarvåldet. De vill bland annat avskaffa sekretessen mellan klubbarna och polisen så att polisen kan lämna ut namn på de personer som grips utanför läktaren. Fotbollförbundet vill också själva sköta kameraövervakningen.

Jag delar Svenska fotbollförbundets oro över det ökade våldet i samband med fotbollsmatcher och vill därför fråga justitieminister Thomas Bodström:

Vad avser justitieministern att initiera för ytterligare åtgärder för att bekämpa läktarvåldet?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1075 besvarad av

den 8 mars

Svar på fråga 2005/06:1075 om åtgärder mot fotbollsvåldet

Justitieminister Thomas Bodström

Luciano Astudillo har frågat mig vilka ytterligare åtgärder jag avser att initiera för att bekämpa läktarvåldet. Han har ställt sin fråga mot bakgrund av en rapport från Svenska fotbollförbundets antivåldsgrupp där det bland annat föreslås vissa ändringar i lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang.

Lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang började gälla den 1 juli 2005. Flera av de frågor som nu tas upp i rapporten och där det föreslås ändringar övervägdes redan i samband med lagens tillkomst. Det konstaterades då att det fanns svårigheter med att genomföra förslagen. Lagen har ännu bara hunnit vara i kraft en förhållandevis kort tid. Det är för tidigt att dra några generella slutsatser. Jag följer givetvis tillämpningen.

Utöver lagstiftningen är också andra åtgärder mot idrottsrelaterat våld viktiga, inte minst de förebyggande. Den svenska idrottsrörelsen, med sina tre miljoner medlemmar, är en unik tillgång för en positiv utveckling av vårt samhälle. Barn och ungdomar lär sig genom idrotten att respektera andra människor och får vuxna förebilder. Också polisen har en viktig roll. Det finns i dag så kallade supporterpoliser i varje svensk stad som har ett allsvenskt fotbollslag. Dessa poliser har särskild kunskap om fotbollsvåld och huliganism och arbetar bland annat tillsammans med idrottsföreningar och supportergrupper för att förebygga brottsligheten. Svenska poliser deltar även i internationellt samarbete för att bekämpa fotbollsvåldet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.