åtgärder mot fortsatt flyttvåg

Skriftlig fråga 1998/99:394 av Tolgfors, Sten (m)

Tolgfors, Sten (m)
Fråga 1998/99:394 av Sten Tolgfors (m) till finansministern om åtgärder mot fortsatt flyttvåg

den 22 februari

 

Tidskriften Business Week tecknar i sitt februarinummer en mörk och mycket varnande bild av Sverige. Tidskriften varnar för att Volvo, Astra och Ericsson bara är början på en fortsatt flyttvåg utomlands. Nya utförsäljningar av storföretag till utländska intressen kan mycket väl komma att driva upp arbetslösheten i landet till högt över 10 %.

Utvecklingen av prognosen förtjänar att tas på största allvar eftersom konsekvenserna av en utflyttningsvåg är förödande för vårt samhälle och välfärd. Om jobb, tillgångar och idéer flyttar ut går vi mot en mycket tuff framtid.

Tidskriften avfärdar också regeringens åtgärder att avskaffa värnskatt och förmögenhetsskatt som otillräckliga för att stoppa utflyttningen. Business Week skriver också att Sverige behöver en tydlig och inte minst tidig omläggning av politiken innehållande bl.a. skattesänkningar.

Regeringen har varit duktig på att prata men sämre på att fatta beslut. Tiden rinner på och det är ytterst angeläget att åstadkomma ett företags- och företagarklimat som företag och företagare inte lämnar.

 

Vilka åtgärder kommer regeringen vidta för att stoppa utflyttningen av företag, jobb och idéer från Sverige?

 

 

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 1999-02-22 Anmäld: 1999-03-02 Besvarad: 1999-03-10
Svar på skriftlig fråga