Till innehåll på sidan

åtgärder mot ensamarbete i handeln

Skriftlig fråga 1999/2000:1203 av Staaf-Igelström, Lisbeth (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-07-11
Besvarad
2000-08-09
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 juli

Fråga 1999/2000:1203

av Lisbeth Staaf-Igelström (s) till statsrådet Mona Sahlin om åtgärder mot ensamarbete i handeln

Antalet butiksrån ökar i Sverige. Detta gäller oavsett om man utgår från senare år eller om man betraktar det senaste kvartsseklet. En rapport från Rikspolisstyrelsen 1997 visar att två av tre butiksrån begås mellan kl. 18.00 och 22.00. Nästan vart tionde äger rum på natten. Den största andelen butiksrån riktar sig mot butiker där endast en person arbetar vid råntillfället.

Det är en kränkande och ångestladdad upplevelse att utsättas för rån; nästan alltid innebär detta fysisk och psykisk skada för berörd personal. Olika åtgärder måste till för att förhindra rån mot butiker. Införandet av s.k. cash-card och slutna betalningssystem s.k. cash-guard, larmmöjligheter samt säkerhetsutbildning är sådana exempel.

Särskilt som merparten av butiksrånen riktas mot butiker med ensamarbetande personal under kvälls- och nattetid är det också angeläget att föra en diskussion om de risker som ensamarbete medför.

Jag vill mot bakgrund av ovanstående fråga om Mona Sahlin är beredd att införa några restriktioner mot ensamarbete under kvälls- och nattetid och i övrigt vidta åtgärder för att motverka rån mot butiker.

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1203 besvarad av

den 9 augusti

Svar på fråga 1999/2000:1203 om åtgärder mot ensamarbete i handeln

Statsrådet Mona Sahlin

Lisbeth Staaf-Igelström har frågat mig om jag är beredd att införa några restriktioner mot ensamarbete under kvälls- och nattetid och i övrigt vidta åtgärder för att motverka rån mot butiker.

Jag håller med om att butiksrån innebär mycket allvarliga risker och problem för dem som blir utsatta. Det är därför viktigt att i första hand förebygga dem. Det handlar då om både rent brottsförebyggande arbete och om åtgärder i butiken, vilka arbetsgivaren måste ansvara för. Det handlar också om uppföljande åtgärder för de butiksanställda om ett rån ändå sker.

Arbetarskyddsstyrelsen har meddelat föreskrifter om våld och hot i arbetsmiljön (AFS 1993:2) som bl.a. tar sikte på vikten av att förebygga risker för våld och hot samt möjlighet att snabbt kalla på hjälp. I 8 § stadgas särskilt att om en arbetsuppgift innebär en påtaglig risk för våld eller hot om våld får den inte utföras som ensamarbete.

Styrelsen har också i övrigt meddelat föreskrifter om ensamarbete (AFS 1982:3), vilka bl.a. anger under vilka förutsättningar som arbete får utföras som ensamarbete.

I arbetsmiljölagen fästs särskild uppmärksamhet på riskerna vid ensamarbete. Där sägs (3 kap. 2 § andra stycket) att arbetsgivaren ska beakta den särskilda risk för ohälsa och olycksfall som kan följa av att arbetstagaren utför arbetet ensam. Vidare finns särskilda förutsättningar för skyddsombud att avbryta ensamarbete (6 kap. 7 § andra stycket).

Regeringen har så sent som i december förra året beslutat i ett överklagningsärende (Dnr N1999/1492/ARM) från Arbetarskyddsstyrelsen och Yrkesinspektionen om just ensamarbete där hög risk ansågs finnas för våld och hot om våld. I ärendet förbjöds ensamarbete om inte särskilda säkerhetsåtgärder följdes (försäljning endast via s.k. nattlucka).

Det finns med andra ord restriktioner mot ensamarbete och regler till skydd mot våld och hot i arbetsmiljön. Frågan är också uppmärksammad av tillsynsmyndigheterna. Jag anser därför att det för närvarande inte finns behov av ytterligare åtgärder från regeringens sida. Jag avser emellertid att följa utvecklingen noga.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.