åtgärder mot dödstraffet

Skriftlig fråga 2000/01:1419 av Stenmark, Rigmor (c)

Stenmark, Rigmor (c)

den 15 juni

Fråga 2000/01:1419

av Rigmor Stenmark (c) till statsminister Göran Persson om åtgärder mot dödsstraffet

Nu har det hänt igen, det som det borde vara stopp för. Dödsstraff i USA har verkställts, Timothy McVeigh, en inhemsk terrorist i USA:s historia miste i går sitt liv. Vad han har gjort går inte att försvara och han borde sona sitt brott, men dödsstraffet leder ju bara till att ännu ett liv har utsläckts. Hundratals av hans offers anhöriga följde avrättningen. De som sökte hämnd fick sin hämnd @ utförd av USA:s regering.

Brott leder till straff och varje stat ska naturligtvis skydda sina medborgare mot mördare och våldsverkare. Men hämndens riter och statliga mord kan inte vara den väg man ska gå.

USA är i dag den enda av världens demokratiska nationer som tillämpar dödsstraff. Vi har i Sveriges riksdag många gånger debatterat och fördömt dödsstraff men detta tycks inte ha någon inverkan.

Vi kan också i dagarna här hemma i Sverige se i massmedier att människor i vårt eget land uttrycker sympati för dödsstraffet med anledning av USA:s agerande.

Jag vill därför återigen fråga statsminister Göran Persson:

Vilka åtgärder kommer statsministern att vidta för att dödsstraffet ska avskaffas i de länder där det förekommer?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2001-06-15 Besvarad: 2001-06-29 Anmäld: 2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2001-06-29)