den 29 juni
Svar på fråga 2000/01:1419 om åtgärder mot dödsstraffet
Utrikesminister Anna Lindh
Rigmor Stenmark har frågat statsministern om vilka åtgärder han kommer att vidta för att dödsstraffet ska avskaffas i de länder där det förekommer.
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Låt mig först säga att jag djupt beklagar att det 38-åriga de facto-moratoriet avseende federala avrättningar i USA nu har brutits genom de två avrättningar som har verkställts den 11 och den 19 juni.
Arbetet mot dödsstraffet är en fråga som starkt engagerar både riksdag och regering. Dödsstraffet är djupt inhumant och kränker den yttersta av de mänskliga rättigheterna @ rätten till liv. Arbetet för ett globalt avskaffande av dödsstraffet har länge varit en prioriterad fråga för Sverige såväl i våra bilaterala relationer som i internationella fora. Sedan Sveriges inträde i Europeiska unionen bedrivs mycket av detta arbete inom EU:s ram.
Under det svenska ordförandeskapet har vi varit mycket aktiva vad gäller dödsstraffet. Ett trettiotal uppvaktningar har gjorts i 15 länder, däribland USA, Japan, Malaysia, Sri Lanka, Pakistan, Libanon, Palestinska Myndigheten och Demokratiska Republiken Kongo. Jag har också tagit upp vår inställning till dödsstraffet i mina möten med USA:s utrikesminister, Colin Powell, och Kinas utrikesminister, Tang.
I USA har vi gjort två uppvaktningar till den federala regeringen för att presentera EU:s allmänna inställning till dödsstraffet med en uppmaning att inte bryta det federala de facto-moratoriet. Vi har också gjort uppvaktningar i flera enskilda fall på delstatsnivå, detta har främst gällt personer som dömts till döden trots att de har diagnostiserats som psykiskt funktionshindrade eller att de var under 18 år då brottet begicks. Några fall har även gällt utländska medborgare som har förvägrats rätten att kontakta sitt lands ambassad, vilket strider mot Wienkonventionen om konsulära relationer.
Även om antalet avrättningar i USA fortfarande är mycket högt, pågår det nu en intensiv debatt i landet där alltfler ifrågasätter dödsstraffets legitimitet, och flera delstater har tagit initiativ för att, som ett första steg, begränsa dess användning. Under vårt ordförandeskap har vi uppvaktat delstaterna Arizona och Maryland där kommissioner har tillsatts för att utreda dödsstraffets tillämpning. Den 10 juni inlämnade EU en inlaga till USA:s högsta domstol i ett fall som gäller en dödsdömd psykiskt funktionshindrad fånge. Fallet kommer att prövas senare i höst.
Under vårens FN-kommission för de mänskliga rättigheterna presenterade Sverige, för EU:s räkning, en resolution om dödsstraffets avskaffande. Resolutionen antogs av kommissionens medlemmar. Sverige har också tagit ett initiativ i Europarådet om ett tilläggsprotokoll till Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Detta tilläggsprotokoll syftar till att avskaffa dödsstraffet totalt, dvs. även för exceptionella brott i krigstid. Sedan Europarådets toppmöte 1997 råder moratorium på tillämpning av dödsstraff i samtliga Europarådets medlemsstater.
Rätten till liv är en grundläggande rättighet och den svenska regeringen kommer oförtrutet att fortsätta arbetet för ett totalt avskaffande av dödsstraffet.