Till innehåll på sidan

Åtgärder mot coronaviruset och en eventuell internationell pandemi

Skriftlig fråga 2019/20:822 av Lina Nordquist (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-28
Överlämnad
2020-01-29
Anmäld
2020-01-30
Svarsdatum
2020-02-05
Sista svarsdatum
2020-02-05
Besvarad
2020-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Coronaviruset 2019-nCoV sprider sig nu över Kina, och i viss mån ut i världen. Sedan nyår har viruset smittat 2 750 personer och dödat 80. I helgen kunde det första fallet bekräftas i Frankrike, men de nordiska länderna är än så länge till synes skonade från smittan. Hur stor risken är för en pandemi går ännu inte att säga, men Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen kontinuerligt och bedömer fortfarande risken för att smittan ska spridas i det svenska samhället som mycket låg. En mer omfattande spridning av viruset skulle dock kunna få allvarliga konsekvenser både för vår hälsa och för den globala ekonomin. 

Svensk politisk krishanteringsförmåga har genom åren varit föremål för berättigad kritik. Flera stora katastrofer och kriser har av olika svenska regeringar hanterats passivt, ostrukturerat och oförberett. Mot denna bakgrund anser jag att riksdagen bör få ta del av hur regeringens beredskap ser ut kopplat till de risker som finns med coronaviruset.

Är man inte beredd, då är man oförberedd. 

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit för att säkra Sveriges beredskap inför en eventuell pandemi? 

Svar på skriftlig fråga 2019/20:822 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/00405/FS

S

2020/00

449/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:822 av Lina Nordquist (L)
Åtgärder mot coronaviruset och en eventuell internationell pandemi

Svar på fråga 2019/20:831 av Alexandra Anstrell (M)
Beredskap för coronaviruset

Lina Nordquist har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen har vidtagit för att säkra Sveriges beredskap inför en eventuell pandemi.

Alexandra Anstrell har frågat inrikesministern hur Sveriges nationella läkemedelsberedskap och annan relevant beredskap ser ut för en pandemi i dagsläget, och om statsrådet avser att vidta några ytterligare åtgärder. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Definitionen av en pandemi är ett sjukdomsutbrott som sprider sig över stora delar av världen. Det kan röra sig om influensa eller andra sjukdomar, men principerna bakom att förebygga och hantera spridningen av smittsamma sjukdomar är desamma. Sverige har omfattande beredskapsplaner gällande pandemisk influensa på nationell, regional och lokal nivå, vilka även är applicerbara på andra större utbrott av smittsamma sjukdomar, exempelvis den sjukdom orsakad av det nya coronaviruset (2019-nCoV) som nu har ett utbrott i Asien. Beredskapsplaneringen för en pandemi syftar till att begränsa smittspridningen och minska de negativa konsekvenserna för de som påverkas av pandemin. Folkhälsomyndigheten samordnar pandemiberedskapen på nationell nivå och ger stöd till planeringen på regional och lokal nivå, där det operativa arbetet bedrivs. I varje region ska det finnas en smittskyddsläkare, som tar fram en pandemiplan och samverkar med beredskapsansvariga inom regionen.

Internationell samordning sker bland annat med Världshälsoorganisationen (WHO) och inom EU och dess smittskyddsorgan ECDC.

Regionerna som ansvarar för hälso- och sjukvården i Sverige ansvarar också för vård och omhändertagande av patient med misstänkt smitta. Rutiner för detta finns inom regionerna och nationella rekommendationer för handläggning av misstänkta fall tas fram av Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten ansvarar för de nationella beredskapslagren av beredskapsläkemedel, samt för framtagande av användningsrekommendationer. Dessa lager syftar till att förstärka hälso- och sjukvårdens tillgång på läkemedel vid allvarlig smittskyddshändelse där sjukvårdens egna resurser inte räcker till. Sverige har även avtal med vaccintillverkare av vaccin mot pandemisk influensa.

Regeringen fattade 1 februari 2020 beslut om att klassa 2019-nCoV som allmän- och samhällsfarlig sjukdom utefter en hemställan från Folkhälsomyndigheten. Bakgrunden till beslutet är att en eventuell spridning av coronaviruset i samhället skulle kunna innebära en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och att det då kan finnas behov av att vidta smittskyddsåtgärder som kräver lagstöd.

Regeringen har även tagit initiativ till en översyn av beredskapen inom hälso- och sjukvården vid kriser och krig. I augusti 2018 tillsatte regeringen Utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap (S2018:09) där pandemi utreds som ett hälsohot och där läkemedelsberedskap ingår. Utredningen ska slutredovisas 30 september 2021 och förväntas bidra med viktig kunskap för svensk beredskap för en eventuell pandemi samt för nationell läkemedelsberedskap.

Stockholm den 5 februari 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.