Till innehåll på sidan

Åtgärder inom hälso- och sjukvården för transpersoners levnadsvillkor

Skriftlig fråga 2017/18:373 av Anna Wallentheim (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-30
Överlämnad
2017-12-01
Anmäld
2017-12-04
Svarsdatum
2017-12-13
Sista svarsdatum
2017-12-13
Besvarad
2017-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Flera rapporter har de senaste åren vittnat om att transpersoner i Sverige har sämre levnadsvillkor än övriga befolkningen. Förutom att man i vardagen ofta möts av kränkande och dåligt bemötande har transpersoner också sämre hälsa, vilket bland annat beror på dåligt mottagande från sjukvården som framför allt grundar sig i okunskap.

Denna okunskap inom hälso- och sjukvården innebär bland annat att transpersoner har extra långa väntetider, att utredningar plötsligt avbryts eller pausas utan att patienterna informeras om varför, att man inte får det stöd som Socialstyrelsen rekommenderar och att läkare inom primärvården inte remitterar vidare till specialister.

I veckan lämnades utredningsbetänkandet Transpersoner i Sverige – Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor över till regeringen. I betänkandet lämnas flera förslag på åtgärder i syfte att stärka transpersoners ställning.

Självklart pekar utredningen bland annat ut åtgärder inom just hälso- och sjukvården som nödvändiga för att förbättra transpersoners levnadsvillkor. Man fokuserar bland annat på bemötandet, social omsorg och den könsbekräftande vården.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Hur kommer ministern och regeringen att jobba vidare med de åtgärder inom just hälso- och sjukvården som utredningen pekar ut som viktiga för att förbättra transpersoner levnadsvillkor?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:373 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



PAGE

2


Dnr S2017/06938/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:373 av Anna Wallentin (S) Åtgärder inom hälso- och sjukvården för transpersoners levnadsvillkor

Anna Wallentin har frågat mig hur jag och regeringen avser att jobba vidare med de åtgärder inom hälso- och sjukvården som utredningen Transpersoner i Sverige – Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor pekar ut som viktiga för att förbättra transpersoner levnadsvillkor.

Utredningen som överlämnades till regeringen den 27 november 2017 utgör ett steg i regeringens långsiktiga arbete med att stärka efterlevnaden av transpersoners rättigheter och förbättra levnadsvillkoren för transpersoner. I detta arbete är hälso- och sjukvården en viktig del. Utredningens kartläggning påvisar flera behov av utveckling inom hälso- och sjukvården, både vad gäller kunskap, bemötande och tillgång till sjukvård. Betänkandet kommer nu att remitteras för att synpunkter från berörda aktörer ska kunna inhämtas och bearbetas. Exakt hur regeringen avser jobba vidare med utredningens förslag får regeringen alltså återkomma med.

Regeringen arbetar sedan 2014 i enlighet med strategin för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck. År 2016 beslutades om en nationell plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott som inkluderar arbete mot homofobi, bifobi och transfobi. Därtill har Socialstyrelsen tagit fram kunskapsstöd om könsdysfori och information, både till vårdsökande och till vårdpersonal.

Nyligen har regeringen tagit en rad ytterligare initiativ på området, bl.a. ett lagförslag om stärkt straffrättsligt skydd för transpersoner och ett lagförslag som innebär att personer som drabbats av det tidigare steriliseringskravet i könstillhörighetslagen kommer att kunna ansöka om ersättning av staten. I oktober 2017 uppdrog regeringen också åt Folkhälsomyndigheten att genomföra en fördjupningsstudie samt fördela medel rörande psykisk hälsa och suicidprevention riktad till transpersoner.

Regeringens ambition är att fortsätta arbetet med lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.

Stockholm den 13 december 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.