Åtgärder för ungdomar som lever på gatan

Skriftlig fråga 2016/17:1836 av Tomas Tobé (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-08-23
Överlämnad
2017-08-24
Anmäld
2017-08-31
Sista svarsdatum
2017-09-07
Svarsdatum
2017-09-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I februari 2016 meddelade den dåvarande inrikesministern Anders Ygeman att regeringen ville skapa fler platser på ungdomshem för att motverka problemet med ungdomar som lever på gatan i de svenska storstäderna. Främst rörde det sig om ensamkommande hemlösa unga från Nordafrika. Anders Ygeman meddelade att ambitionen från regeringens sida var att hålla ungdomarna inlåsta för att undvika att de avviker. Den dåvarande inrikesministern ville även att regeringen skulle bidra ekonomiskt för att Marocko skulle kunna ta emot de ungdomar som vistades i Sverige utan asylskäl.

Trots att regeringen haft som ambition att komma till rätta med problemet med ungdomar som lever på gatan i våra storstäder har rapporter i medierna visat att problemet kvarstår. Polisen i Stockholm uppskattar att det finns 200 sådana ungdomar bara i huvudstaden och att antalet ökar. Flertalet brott i centrala Stockholm har på senare tid kunnat kopplas till den här gruppen. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Är det ministerns uppfattning att det i dag finns tillräckligt med platser på ungdomshem och legala möjligheter att omhänderta ungdomar som lever på gatan för att problemet ska kunna lösas inom en snar framtid?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1836 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/04724/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Synpunkter alt vidi på delning lämnas till Miriam Söderström, miriam.soderstrom@regeringskansliet.se, ankn 59720, senast den 5 september kl 15.00.

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1836 av Tomas Tobé (M) om åtgärder för ungdomar som lever på gatan

Tomas Tobé har frågat justitieministern Morgan Johansson om det är ministerns uppfattning att det i dag finns tillräckligt med platser på ungdomshem och legala möjligheter att omhänderta ungdomar som lever på gatan för att problemet ska kunna lösas inom en snar framtid.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara frågan.

Situationen för ungdomarna som vistas i riskmiljöer är oroande. I mars detta år gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att inrätta ett

kunskapscentrum om ensamkommande barn och unga. I det arbetet ska också situationen för barn och unga som befinner sig i utsatta miljöer och kriminalitet ingå. Regeringen ser också över vilket förebyggande arbete som görs för barn och ungdomar i riskzon för kriminalitet.

Det finns en kontinuerlig dialog med myndigheterna, bland annat om vilka åtgärder de ser behov av och där har behovet av fler platser på Statens institutionsstyrelse (SiS) framkommit. En grundförutsättning för att SiS ska kunna möta den ökade efterfrågan är att myndigheten har resurser för detta. Regeringen har därför ökat SiS förvaltningsanslag 2017 och i vårändringsbudgeten för 2018.

Vad gäller de legala förutsättningarna så är handläggningen huvudsakligen densamma oavsett om ärendet rör ett ensamkommande barn som lever i en utsatt miljö eller ett annat barn i Sverige som är i behov av socialtjänstens insatser. Problembilden för dessa ungdomar är varierad, men om det finns uppgifter som tyder på att barn far illa på grund av sitt beteende kan socialtjänsten fatta beslut om ett omedelbart omhändertagande enligt LVU. Det förutsätter att 3 § LVU bedöms vara tillämplig, dvs. att det finns en påtaglig risk för att barnet utsätter sin hälsa och utveckling för skada genom missbruk, kriminalitet eller annat socialt nedbrytande beteende. Det är varje kommun som svarar för socialtjänsten inom sitt område. Regeringen har satsat över en miljard på den sociala barn- och ungdomsvården från 2016 till och med 2019. Satsningen går framför allt till att stärka upp bemanningen inom socialtjänsten och det främsta syftet är att stärka stödet till barn och unga i utsatthet.

Regeringskansliet (Socialdepartementet) har vidare gett en utredare i uppdrag att utreda de rättsliga förutsättningarna för att med stöd av LVU omedelbart omhänderta barn och unga som befinner sig i Sverige men har hemvist utomlands.

Stockholm den 7 september 2017

Åsa Regnér

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.