åtgärder för mobbningsfri skolskjuts

Skriftlig fråga 2000/01:1489 av Thalén Finné, Ewa (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-07-03
Besvarad
2001-07-17
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 juli

Fråga 2000/01:1489

av Ewa Thalén Finné (m) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om åtgärder för mobbningsfri skolskjuts

Tyvärr händer det alltför ofta att barn blir trakasserade av andra barn när de tar skolbussen till skolan. Inte sällan fortsätter dessa problem trots att rektor talar med berörda elever och deras föräldrar. På vissa håll har utvecklingen gått så långt att en del barn inte vill åka skolbuss, eller ens vara i skolan.

I skollagen 4 kap. 7 § heter det att "Hemkommunen är skyldig att sörja att det för eleverna i grundskolan anordnas kostnadsfri skolskjuts, om sådan behövs med hänsyn till färdvägens längd (...)". Detta ger naturligtvis också alla barn rätt till skolskjuts, vilket försvårar konkreta åtgärder för att skydda de barn som blir trakasserade. Det är inte uteslutet att något slags förändring av lagen kan behövas för att skydda de utsatta barnen och visa att trakasserier och mobbning inte accepteras. Åtgärder som skolan borde kunna vidta är att temporärt frånta föräldrar till de barn som återkommande trakasserar andra barn rätten till skolskjuts.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till skolministern:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att möjliggöra för skolan att vidta de åtgärder som krävs för att barn ska slippa bli trakasserade i skolbussen på väg till skolan?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1489 besvarad av

den 17 juli

Svar på fråga 2000/01:1489 om åtgärder för mobbningsfri skolskjuts

Statsrådet Ingegerd Wärnersson

Ewa Thalén Finné har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att möjliggöra för skolan att vidta de åtgärder som krävs för att barn ska slippa bli trakasserade i skolbussen på väg till skolan.

Det är riktigt som frågeställaren skriver att hemkommunen enligt skollagen har skyldighet att se till att eleverna i grundskolan får skolskjuts om de behöver detta med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden och funktionshinder eller annan särskild omständighet.

Att en elev blir utsatt för kränkande behandling är aldrig acceptabelt. Rektor har ett särskilt ansvar för att upprätta, genomföra, följa upp och utvärdera skolans handlingsprogram mot kränkande behandling. Skolan och kommunen har också ett ansvar för vad som händer under skolskjutsen även när den är upphandlad av en entreprenör. När någon på skolan får kännedom om att mobbning förekommer under skolskjutsen måste skolan aktivera sitt handlingsprogram på samma sätt som om mobbningen hade hänt i skollokalerna. Detsamma gäller rutinerna för upprättande och uppföljning av åtgärdsprogram, både för den som mobbar och den som blir mobbad.

Kommunerna upphandlar oftast skolskjutsar av en entreprenör. Entreprenörerna ska i första hand se till att bussen framförs tryggt och säkert men bör ha kontakt med skolan för att t.ex. informera om det förekommer ordningsproblem eller mobbning under färden. Ingenting hindrar kommunen att i avtalet med entreprenören ange hur situationer som innehåller inslag av kränkande behandling under bussresan ska hanteras.

I frågan diskuteras möjligheten att t.ex. frånta elever som mobbar rätten till skolskjuts. Jag kan då först konstatera att detta inte är möjligt enligt nuvarande lagstiftning. Enligt min mening bör inte heller lagstiftningen ändras på den punkten. Skolans skyldighet att agera vid mobbning gäller ju som nämnts även om mobbningen inträffar i samband med skolskjuts. Och jag utgår från att skolorna i samarbete med skolskjutsentreprenörerna och med elevernas föräldrar kan finns praktiska lösningar som kan förebygga och åtgärda sådana problem.

Jag vill även avslutningsvis nämna att en kampanj mot mobbning, "tillsammans", kommer att pågå under höstterminen 2001. Huvuduppgiften är att synliggöra de möjligheter som finns att förhindra mobbning och att samordna de insatser som redan görs från olika håll. Projektet "tillsammans" ska hjälpa skolvärlden att hitta det stöd som den behöver för ett aktivt arbete mot mobbning. Alla goda krafter @ organisationer, föreningar, förbund, enskilda personer, forskare, författare och skolor @ är välkomna att delta i "tillsammans".

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.