Till innehåll på sidan

Åtgärder för att stoppa eller hindra fler avhopp från polisutbildningen

Skriftlig fråga 2017/18:801 av Thomas Finnborg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-16
Överlämnad
2018-02-19
Anmäld
2018-02-27
Svarsdatum
2018-02-28
Sista svarsdatum
2018-02-28
Besvarad
2018-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Vi har under en längre tid kunnat följa utvecklingen vad gäller antalet poliser och antalet aspiranter till polisutbildningen. Antalet poliser är i sig också kopplat till den växande otryggheten på gator och torg, i synnerhet i vissa delar av landet där den upplevda otryggheten har starka kopplingar till ökad kriminalitet. Vi är alla överens om att Sverige behöver fler poliser, och vi är nog många som kan enas om att lönen givetvis är en del av lösningen för att få fler poliser att vilja vara kvar i yrket liksom att vi behöver fler som vill bli poliser.

Vi vet att det i dagsläget råder stor polisbrist, framför allt i delar av norra Sverige där bristen är som störst. Regeringens beslut att öka antagningarna till Polishögskolan har inte lett till fler sökande. Inte heller kan vi se någon tydlig avtrappning av avhoppen från polisutbildningen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att komma till rätta med avhoppen från polisutbildningen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:801 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2017/001180

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:801 av Thomas Finnborg (M) Åtgärder för att stoppa eller hindra fler avhopp från polisutbildningen

Thomas Finnborg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att komma till rätta med avhoppen från polisutbildningen.

Det är i dagsläget rekordmånga som söker till polisutbildningen och de allra flesta som påbörjat utbildningen fullföljer den också. Utmaningen ligger i urvalsprocessen. Nästan hälften av de som söker är inte behöriga och måste sorteras bort redan i ansökningsskedet. Av de återstående försvinner därefter cirka en tredjedel när de inte inställer sig för prövning. Av de som prövas är det runt 70 procent som inte klarar de fysiska och psykologiska kraven. Därutöver har Totalförsvarets rekryteringsmyndighet, som utför testerna, inte haft full kapacitet för polisprövningarna. När den förra regeringen avskaffade värnplikten så skar man också ner kraftigt på rekryteringsmyndigheten. Den har vi nu fått skala upp igen, och från i vår kommer man att kunna kalla alla behöriga till testerna. Det ger bättre förutsättningar för att kunna fylla platserna.

Polismyndigheten arbetar också, på regeringens uppdrag och i samarbete med Totalförsvarets rekryteringsmyndighet, med att effektivisera och modernisera antagningsprocessen till polisutbildningen. Det arbetet ska redovisas till regeringen senast den 23 maj i år. Därtill har Polismyndigheten fått i uppdrag av regeringen att inleda en rekryteringskampanj, vilket förhoppningsvis kommer att öka antalet lämpliga sökande till utbildningen.

För att trygga en framtida ökning av antalet poliser har intagningen på polisutbildningen fördubblats under mandatperioden. Det är en nödvändig åtgärd eftersom den förra regeringen lät utbilda alltför få poliser. Nästa år, 2019, beräknas det gå ut 1 300 polisstudenter, vilket är det högsta antalet sedan 2010.

Stockholm den 28 februari 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.