återuppbygganden av Irak

Skriftlig fråga 2003/04:135 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-10-23
Anmäld
2003-10-23
Besvarad
2003-10-29
Svar anmält
2003-10-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 oktober

Fråga 2003/04:135

av Luciano Astudillo (s) till statsrådet Carin Jämtin om återuppbygganden av Irak

Irak står inför är många och svåra utmaningar. Ockupationsmakten har inte lyckats skapa stabilitet och trygghet. Det råder kaos. Kvinnor vågar inte gå ut ensamma, många tidigare förvärvsarbetande har tvingats stanna hemma och universitet och skolor har drabbats hårt av kriget. En Unescorapport uppger att 40 % av de irakiska barnen mellan första och sjätte klass hoppat av skolan.

Demokratin känns avlägsen. Ett styrande råd med en interimsregering har utsetts. Samtidigt saknas medel och ibland också demokratisk erfarenhet för att bygga ett nytt Irak. Trots det har många irakiska partier och organisationer redan etablerat sig och kommit igång med sitt demokratiska arbete i landet. I det här läget är det oerhört viktigt att omvärlden visar sitt stöd för strävan att bygga upp demokratin i landet. Sverige har med sin långa tradition av demokrati och aktiva folkrörelser mycket att bidra med. Därför är det bra att regeringen aviserat att man avser delta i återuppbyggnaden av Irak.

I dag bor nästan 70 000 svenskirakier i Sverige. Många av dem vill stödja sitt gamla land och de besitter mycket kunskap och erfarenheter som kan vara av värde för återuppbyggnaden.

Min fråga till biståndsministern är:

Vilka initiativ avser biståndsministern att ta för att ta till vara svenskirakiernas kunskaper, erfarenheter och idéer när regeringen lägger upp en strategi för Sveriges stöd till landet?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:135 besvarad av

den 29 oktober

Svar på fråga 2003/04:135 om återuppbyggnaden av Irak

Statsrådet Carin Jämtin

Luciano Astudillo har frågat mig om vilka initiativ jag avser att ta för att ta till vara svensk-irakiernas kunskaper, erfarenheter och idéer när regeringen lägger upp en strategi för Sveriges stöd till Irak.

Låt mig inleda med att säga att jag delar till fullo Luciano Astudillos uppfattning att den svensk-irakiska gruppen är viktig. Den besitter värdefulla erfarenheter och idéer för återuppbyggnaden av Irak. Min avsikt är att fortsätta den tidigare etablerade dialogen med dessa organisationer och jag planerar därför ett uppföljningsmöte där min tanke är att vi tillsammans ska diskutera bland annat resultaten av Madridkonferensen och hur Sverige bäst kan hjälpa till i uppbyggnaden av det framtida Irak.

När det gäller svenska insatser vill jag informera om att regeringen avser att fortsätta med ett svenskt stöd till det irakiska folket. Vid den nyss avslutade givarkonferensen i Madrid meddelade Sverige att vårt stöd för såväl humanitära som återuppbyggnadsinsatser kommer att uppgå till ca 345 miljoner kronor för åren 2003@2005. Det svenska stödet kommer att kanaliseras genom multilaterala kanaler såväl som genom enskilda organisationer. De fonder i regi av FN och Världsbanken som etablerades vid Madridkonferensen kommer att spela en viktig roll. Det är min förhoppning att säkerhetsläget stabiliseras så att insatser från FN och andra organisationer blir möjliga.

Regeringen har givit Sida uppdraget att utarbeta ett förslag på strategi för vårt framtida stöd. Detta förslag ska överlämnas till regeringen senast den 15 december 2003. I riktlinjerna för detta arbete anges uttryckligen att hänsyn bör tas till den resursbas som utgörs av de mer än 70 000 personer med irakiskt ursprung som finns i Sverige. Vidare ska Sida göra en erfarenhetsanalys över tidigare biståndsinsatser och en bedömning av tidigare samordning och effektiviteten hos olika organisationer. En landanalys ska också upprättas. Denna ska fokuseras bland annat på religionens roll, kvinnans ställning och den tidigare regimens socioekonomiska konsekvenser för framtiden. Därutöver uppmanas Sida bland annat föreslå hur det svenska biståndet bäst ska utformas och samordnas i relation till övriga givare, samt se till hur detta stöd ska vara utformat för att bäst möta behoven hos de grupper som bedöms som mest utsatta.

Sida har även lämnat en öppen inbjudan att lämna bidrag till Sidas arbete med landanalysen. Jag har också noterat att Sida planerar för ett intressentmöte med anledning av inbjudan senare under hösten. Förhoppningsvis kommer flera av de svensk-irakiska organisationerna att delta vid detta möte.

Jag vill till slut också nämna att Migrationsverket numera kan stödja projekt för tillfälliga återvändanden för deltagande i återuppbyggnaden av hemländer efter konfliktsituationer. Flera ansökningar har gjorts av svensk-irakiska organisationer, bland annat med sikte på kompetensöverföring. Här finns en viktig kanal för att fortlöpande ta vara på kunskaper, erfarenheter och idéer hos irakierna i Sverige och ge dem möjlighet att själva stödja utvecklingen av Irak. Det är också viktigt att tillvarata de internationella möjligheter som ges genom samarbete med UNHCR och IOM (International Organization for Migration).

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.