Återlämnande av magasin till kriminella

Skriftlig fråga 2019/20:278 av Adam Marttinen (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-25
Överlämnad
2019-10-25
Anmäld
2019-11-05
Svarsdatum
2019-11-06
Sista svarsdatum
2019-11-06
Besvarad
2019-11-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Regeringen går nu fram med förslag om licens för magasin till vapen. Åtgärden beskrivs av statsrådet och andra företrädare för regeringen som ett kraftfullt verktyg mot gängkriminalitet. Ställningstagandet motiveras av att poliser enligt gällande lag skulle tvingas lämna tillbaka magasin som påträffats inom den gängkriminella miljön.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur många gånger årligen tvingas polis att lämna tillbaka påträffade magasin till personer inom den gängkriminella miljön?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:278 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2019/

0

3506

/POL

Justitiedepartementet

I

nrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:278 av Adam Marttinen (SD) Återlämnande av magasin till kriminella

Adam Marttinen (SD) har frågat mig hur många gånger årligen som polis tvingas lämna tillbaka påträffade magasin till personer inom den gängkriminella miljön.

Under senare år har skjutvapenvåldet i kriminella miljöer utvecklats på ett oroväckande sätt och antalet skjutningar med dödlig utgång har ökat. Idag är det tillåtet att inneha vapenmagasin utan att ha licens för det. Detta innebär bl.a. att kriminella fritt kan inneha magasin utan att göra sig skyldiga till brott och att de särskilda regler om förverkande som finns i vapenlagen inte omfattar vapenmagasin. Föremål, t.ex. vapenmagasin, kan visserligen med stöd av bestämmelserna i 36 kap. 3 § brottsbalken och 27 kap. 14 a § rättegångsbalken under vissa förutsättningar beslagtas och förverkas, trots att innehav av föremålet inte är straffbart. Möjligheten att beslagta och förverka föremål med stöd av dessa bestämmelser är dock begränsad och förutsätter t.ex. att omständigheterna är sådana att det kan befaras att det aktuella föremålet kan komma till brottslig användning.

Eftersom innehav av magasin är oreglerat finns ingen statistik över de fall när det saknats förutsättningar för beslag. Det har inte heller varit möjligt att ta fram underlag som visar hur ofta det sker att polisen tvingas lämna tillbaka magasin till personer inom den gängkriminella miljön.

Polisen har i sitt dagliga arbete mot gängbrottslighet och våld vittnat om att vapenmagasin som påträffas inte alltid kan beslagtas och att man ibland tvingats återlämna dem till kriminella. Dessa förhållanden har framkommit i samtal med enskilda poliser under mina besök runt om i landet och problemen beskrivs även i det remissvar som Polismyndigheten lämnade till regeringen den 23 augusti 2019.

För att säkerställa behovet av en reglering av vapenmagasin ombad vi Polismyndigheten att inkomma med ett kompletterade remissvar. I Polismyndighetens kompletterande remissvar daterat till 14 oktober 2019 beskriver myndigheten att ”en reglering av alla vapenmagasin på ett tydligt sätt skulle förbättra polisens möjligheter att stoppa illegalt användande av skjutvapen i Sverige”. Utifrån problembilden som beskrivits ovan och Polismyndighetens tydliga framställning såg regeringen det som nödvändigt att få fram en ny lagstiftning.

Vapenmagasin kommer enligt vårt förslag regleras på samma sätt som idag gäller för ammunition. Därmed kommer ytterst få jägare och sportskyttar att påverkas. Polisen kommer dock kunna försvåra illegalt användande av skjutvapen genom att löstagbara magasin regelmässigt kan beslagtas. Dessutom kommer kriminella att kunna lagföras för otillåtet innehav, något som inte är möjligt idag. Vi ger därmed polisen ytterligare ett verktyg i arbetet med att stoppa det dödliga skjutvapenvåldet.

Stockholm den 6 november 2019

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.