asylsökande och ambassader

Skriftlig fråga 2001/02:806 av Kinberg, Anna (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-02-25
Anmäld
2002-03-05
Besvarad
2002-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 februari

Fråga 2001/02:806

av Anna Kinberg (m) till statsrådet Jan O Karlsson om asylsökande och ambassader

Förra året stängdes ett antal svenska ambassader, bl.a. den i Tunisien. Det har, med UD:s expeditionschef Mikael Westerlinds ord, skapat "lite grann av en moment 22-situation" för tunisiska medborgare som vill söka arbets- eller uppehållstillstånd i Sverige eller ansluta till en anhörig. Lagarna fungerar så att de måste söka tillstånd från en ambassad i deras land, vilket nu alltså inte är möjligt. Ansökningar via den svenska ambassaden i Alger, direkt via svenska UD eller hos Migrationsverket i Sverige har heller inte accepterats.

Under drygt ett halvår har ett antal människor därför hamnat i kläm. Svenska Dagbladet rapporterar (den 16 januari 2002) om ett nygift par som riskerar att skiljas åt eftersom mannens formellt korrekta ansökan inte hann färdigbehandlas innan ambassaden lades ned. Mannen har efter medial uppmärksamhet fått dispens att stanna tills ansökan är behandlad i höst. Den principiella frågan om var en människa från ett land som blivit utan ambassad ska kunna söka arbets- och uppehållstillstånd har dock fortfarande inte lösts.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet vad han avser att vidta för åtgärder för att tillse att ansökningar om arbets- och uppehållstillstånd åter kan göras av medborgare i länder som Tunisien.

Svar på skriftlig fråga 2001/02:806 besvarad av

den 6 mars

Svar på fråga 2001/02:806 om asylsökande och ambassader

Statsrådet Jan O Karlsson

Anna Kinberg har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att tillse att ansökningar om arbets- och uppehållstillstånd åter kan göras av medborgare i länder som Tunisien.

Det har i medierna rapporterats att, som en följd av nedläggningen av den svenska ambassaden i Tunis, personer bosatta i Tunisien som önskar förena sig med anhörig i Sverige, inte längre kan ansöka om uppehålls- och arbetstillstånd, eftersom en sådan ansökan måste inlämnas på en svensk ambassad i hemlandet. Därmed kan sökanden inte få sin ansökan prövad av Migrationsverket och således inte heller beviljas ett tillstånd att bosätta sig hos anhörig i Sverige.

Av utlänningsförordningen framgår att en ansökan om uppehållstillstånd och/eller arbetstillstånd ska ges in till en svensk utlandsmyndighet i hemlandet eller i det land där sökanden är stadigvarande bosatt. Sedan den svenska ambassaden i Tunis stängde förra sommaren har det inte funnits en svensk representant i Tunisien som kunnat ta emot ansökningar om uppehålls- och arbetstillstånd. Om Sverige saknar en representant i ett land kan sökanden emellertid ansöka på en annan svensk utlandsmyndighet. Denna myndighet får dock bedöma om de har personella och språkliga resurser att göra en utredning, dvs. genomföra en muntlig intervju med sökanden, som i regel behövs i varje enskilt fall.

Den svenska ambassaden i Alger har hittills tagit emot och intervjuat ett femtontal sökande av uppehålls- och arbetstillstånd från Tunisien. Ett par stycken står på väntelista för intervju. Kötiden för intervju är för närvarande ca 1 ½ månad för personer bosatta i Algeriet och Tunisien.

Enligt ambassaden i Alger har alla tillståndssökande bosatta i Tunisien, som vänt sig till ambassaden, fått sina ärenden behandlade. Ambassaden är dock för närvarande mycket hårt belastad på grund av den ökade mängden ansökningsärenden.

Sverige kommer att öppna ett honorärkonsulat i Tunis inom den allra närmaste framtiden. När så har skett kan konsulatet ta emot och utreda ansökningar om uppehålls- och arbetstillstånd från personer bosatta i Tunisien.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.