artistskatt i föreningslivet

Skriftlig fråga 2004/05:1645 av Hellberg, Owe (v)

Hellberg, Owe (v)

den 19 maj

Fråga 2004/05:1645

av Owe Hellberg (v) till finansminister Pär Nuder om artistskatt i föreningslivet

Antalet utländska spelare i ishockey, fotboll och basket blir alltfler. Många idrottsföreningar använder sig av möjligheten att låta spelarna vara här under en begränsad tid, mindre än sex månader. Då gäller andra skattregler och föreningarna får betala en så kallad artistskatt, en lägre beskattning som är villkorad på olika sätt bland annat med en tidsbegränsning för anställningen och rätten att vara kvar i Sverige.

I min lilla hemkommun Ockelbo finns ett ligalag i basket, OBBK. En förening där det utförs mycket ideellt arbete, för att över huvud taget göra det möjligt att kunna spela på elitnivå. Föreningens omsättning är blygsam i förhållande till lag från större städer och varje större ekonomiskt åtagande innebär en risk. Två amerikanska spelare har under säsongen varit anställda under förutsättningarna som gäller för så kallad artistskatt. Den ene av spelarna följde inte överenskommelsen om att lämna landet efter avslutat spel, trots betald flygbiljett med mera. Han ska inte heller spela för klubben nästa säsong. Eftersom spelaren brutit den överenskommelse som finns, så är det stor risk för att skattemyndigheten kommer att avkräva föreningen arbetsgivaravgifter och skatter som gäller för en normal anställning.

Min fråga blir då följande:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att idrottsföreningar ska slippa höjda skattekrav när en spelare inte följer den överenskommelse som gjorts, och där den så kallade artistskatten är en förutsättning för anställningen?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2005-05-19 Anmäld: 2005-05-19 Besvarad: 2005-05-25 Svar anmält: 2005-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2005-05-25)