Arbetstillfällen i Jönköpings län

Skriftlig fråga 2012/13:59 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-10-19
Anmäld
2012-10-19
Besvarad
2012-10-24
Svar anmält
2012-10-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 oktober

Fråga

2012/13:59 Arbetstillfällen i Jönköpings län

av Carina Hägg (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

När Sverige nu kommer allt närmare en lågkonjunktur ökar varslen och arbetslösheten i hela landet. Detta märks extra tydligt i Jönköpings län, där antalet varsel närapå fördubblats bara sedan förra månaden. Sysselsättningen i det privata näringslivet har minskat drastiskt samtidigt som arbetslösheten har ökat.

Jönköpings län porträtteras ofta som ett småföretags- och entreprenörslän, som kännetecknas av den så kallade Gnosjöandan, som handlar om att hitta otraditionella lösningar, om att samarbeta och om att våga. Även om det är Gnosjö som har fått ge namn åt denna företeelse är det något som kännetecknar större delen av Jönköpings län.

Dess värre tycks det vara en nedåtgående trend. Antalet anställda i det privata näringslivet har minskat mest i Gnosjö av landets alla kommuner de senaste tio åren. Bara i år har totalt 1 807 personer varslats i Jönköpings län, vilket kan jämföras med förra årets 929 varsel.

Med en ökad finansoro i världen är det extra viktigt att vända utvecklingen och satsa på att utveckla och stimulera företagsklimatet. Fler ska kunna starta nya verksamheter, och nya företag ska vilja flytta till kommunen. Om fler får jobb ökar skatteintäkterna, och det ger även den offentliga sektorn möjlighet att anställa.

Mot den bakgrunden undrar jag om näringsministern avser att vidta några särskilda åtgärder med anledning av det ökande antalet varsel i Jönköpings län.

Svar på skriftlig fråga 2012/13:59 besvarad av Näringsminister Annie Lööf

den 24 oktober

Svar på fråga

2012/13:59 Arbetstillfällen i Jönköpings län

Näringsminister Annie Lööf

Carina Hägg har frågat mig om jag avser att vidta några särskilda åtgärder med anledning av det ökande antalet varsel i Jönköpings län.

Låt mig först understryka att jag känner starkt med alla dem som drabbas av besked om varsel, oavsett var i vårt land detta sker. Förhoppningsvis leder inte alla varsel till uppsägningar.

Det är viktigt att politiken kan hantera såväl upp- och nedgångar i konjunkturer som den strukturomvandling som också kontinuerligt sker i samhället. Vardagen för människor och företag förändras snabbt och nu ser vi hur inbromsningen i vår omvärld påverkar svensk ekonomi.

För att den svenska ekonomin även fortsättningsvis ska ha goda förutsättningar att möta utmaningar till följd av en globaliserad ekonomi, satsar regeringen på reformer för att Sverige ska ha välutbildad arbetskraft, för att stärka forskning och innovationer samt för väl fungerande transporter. Vi satsar också på reformer för att öka möjligheterna att starta och driva företag och ytterligare stärka svensk konkurrenskraft, bland annat genom att föreslå en sänkning av bolagsskatten.

Samtidigt är det viktigt att de människor som eventuellt förlorar jobbet inte fastnar i en långvarig arbetslöshet, och då behövs en fungerande matchningspolitik och kompetensförsörjning. Regeringen bedriver därför även ett aktivt arbete för att säkra kompetensförsörjningen i alla delar av landet. Ett led i detta är etableringen av regionala kompetensplattformar för utbildningsplanering och matchning på kort och lång sikt. Fokus för arbetet i de flesta plattformarna runt om i landet är en förbättrad samverkan mellan näringsliv, utbildningsaktörer samt berörda myndigheter och andra offentliga aktörer på regional nivå.

Regeringen avser att förstärka och vidareutveckla de regionala kompetensplattformarna som viktiga verktyg för arbetet med en väl fungerande kompetensförsörjning.

För att möta den svaga konjunkturen föreslås även en tillfällig ökning av antalet utbildningsplatser inom bland annat yrkesvux, lärlingsvux och yrkeshögskolan. Detta kompletteras dessutom med arbetsmarknadspolitiska åtgärder, till exempel förstärkning av nystartsjobben, ökat förmedlarstöd och studiemotiverande insatser. Totalt satsar regeringen 8,1 miljarder kronor 2013–2016 i detta paket.

Min övertygelse är att långsiktig hållbar tillväxt byggs underifrån. Den regionala tillväxtpolitiken tillhandahåller en rad verktyg så att man lokalt och regionalt kan utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och prioriteringar anpassade till gällande konjunkturläge. Därför ligger också huvudansvaret för de regionala tillväxtresurserna hos regionerna.

Därmed hoppas jag att det framgått att regeringen bedriver en aktiv politik för att skapa förutsättningar för omställning och nya arbetstillfällen i Jönköpings län såväl som i övriga delar av landet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.