Arbetsmiljölagen

Skriftlig fråga 2005/06:909 av Andersson, Magdalena (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-01
Anmäld
2006-02-01
Besvarad
2006-02-08
Svar anmält
2006-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 februari

Fråga 2005/06:909 av Magdalena Andersson (m) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Arbetsmiljölagen

En busschaufför kan inte lämna sin buss för att hjälpa en person som blir misshandlad. Det är tolkningen av arbetsmiljölagen som ett bussföretag gör i ett uppmärksammat fall från Jönköping. Bussföraren som bröt mot bussbolagets regler, som bygger på arbetsmiljölagen, räddade en person från att bli misshandlad men blir varnad av sin arbetsgivare och riskerar jobbet, något som vållat stor diskussion. Att en enskild person inte ska kunna ingripa mot misshandel utan att riskera sitt arbete strider mot de flesta människors uppfattning om rätt och rimligt, personligt ansvar och sunt förnuft.

I tolkningen av arbetsmiljölagen finns inte utrymme för sunt förnuft. Arbetsgivaren är ansvarig för sina anställda under arbetstid och vågar därför inte ta några risker. Detta leder till att intentionerna med lagen ställs mot att agera med det civilkurage vårt samhälle så väl behöver.

Arbetsmiljölagen är mycket långtgående i sina krav på arbetsgivaren och i vissa fall finns inga möjligheter för arbetsgivaren att följa lagen med mindre än att arbetsgivaren, som i ovan nämnda fall, kränker den anställdes integritet. Arbetsmiljölagen bör därför ses över i syfte att göra den mer flexibel.

När avser statsrådet att inleda en översyn av arbetsmiljölagen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:909 besvarad av

den 8 februari

Svar på fråga 2005/06:909 om arbetsmiljölagen

Statsrådet Hans Karlsson

Magdalena Andersson har frågat mig när jag avser att inleda en översyn av arbetsmiljölagen i syfte att göra den mer flexibel.

Arbetsmiljölagen innehåller allmänt hållna krav på arbetsmiljön. Några särskilda regler om skydd mot våld och hot finns inte i lagen. I 3 kap. 2 § sägs att arbetsgivare ska beakta den särskilda risk för ohälsa och olycksfall som kan följa av att arbetstagaren utför arbete ensam. Regler som särskilt gäller risken för våld och hot finns i Arbetarskyddsstyrelsens (numera Arbetsmiljöverket) föreskrifter om åtgärder mot våld och hot i arbetsmiljön (AFS 1993:2). De bestämmelser i föreskrifterna som har mest anknytning till den situation som beskrivs i frågan finns i 3 §. Där sägs att arbetet ska ordnas så att risk för våld eller hot om våld så långt som det är möjligt förebyggs samt att särskilda säkerhetsrutiner ska finnas för arbete som kan medföra sådana risker. Rutinerna ska hållas aktuella och följas upp fortlöpande samt vara kända av de arbetstagare som kan bli berörda.

I de allmänna råd som meddelats av Arbetsmiljöverket i anslutning till dessa bestämmelser framhålls att arbetsgivaren har ansvar för säkerheten på arbetsplatsen samt att lokala behov och förutsättningar avgör hur arbetet bäst organiseras och vilka handlingsprogram som behövs för att förebygga våld och hot.

Enligt min mening präglas arbetsmiljölagen och de aktuella föreskrifterna av en hög grad av flexibilitet. Det ankommer på arbetsgivaren att, i samråd med berörda arbetstagare och deras representanter, utforma säkerhetsrutiner utifrån de lokala förutsättningar som finns.

I det fall som tas upp i frågan handlar det således om hur bussbolagets interna regler har utformats. Jag kan inte se någon anledning att av detta skäl initiera en ändring av arbetsmiljölagen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.