Arbetsmarknadsutbildningar

Skriftlig fråga 2018/19:439 av Lars Beckman (M)

Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Vid ett frukostmöte med företagarföreningarna i Gävle deltog Arbetsförmedlingen och berättade om sitt arbete för att få fler i jobb med hjälp av arbetsmarknadsutbildningar. Ett verktyg man har är att utbilda arbetslösa personer till ett yrke. Representanten för Arbetsförmedlingen berättade att det är en stor brist på busschaufförer i Gävleborg och att bolagen gärna anställer kvinnliga busschaufförer. Av den anledningen kallade Arbetsförmedlingen i Gävle 92 arbetslösa kvinnor till ett obligatoriskt informationsmöte om yrket busschaufför. Det var 28 personer som kom till det obligatoriska mötet, och det var alltså 64 personer som uteblev från mötet. Av de 28 personer som kom till träffen så var det 7 personer som sedan gick vidare till studiebesök på de företag som ville berätta mer om yrket och sina arbetsplatser.

Gävle tillhör de kommuner i Sverige som har högst arbetslöshet, och samtidigt säger företagen i Svenskt Näringsliv rekryteringsenkäter att det är det län där arbetsgivarna upplever stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft. Uppenbarligen fungerar varken matchningen eller viljan från långtidsarbetslösa att vilja utbilda sig till de lediga arbeten som finns tillgängliga – inte ens med en arbetsmarknadsutbildning.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder avser regeringen och ansvarig minister att vidta för att motivera och inspirera arbetslösa personer att vilja genomgå arbetsmarknadsutbildningar till de lediga jobb som finns?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2019-03-21 Överlämnad: 2019-03-21 Anmäld: 2019-03-26 Svarsdatum: 2019-04-03 Sista svarsdatum: 2019-04-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga