Svar på fråga 2020/21:693 av Saila Quicklund (M) Arbetslöshetskrisen
Saila Quicklund har frågat mig om vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta i närtid för att sänka arbetslösheten.
I den uppkomna situationen som följer av covid-19 för regeringen en aktiv arbetsmarknadspolitik för att möta en ökande arbetslöshet och underlätta matchningen av arbetssökande kvinnor och män till de lediga jobben.
I OECD Employment Outlook 2020 framkommer att jämförelser mellan länder av arbetslösheten i spåret av pandemin bör göras med stor försiktighet. Krisen har påverkat insamlings- och beräkningsmetoder för arbetsmarknadsstatistiken. Dessutom har restriktioner försvårat jobbsökandet vilket har lett till minskat arbetskraftsdeltagande i många länder. Sverige har högst arbetskraftsdeltagande i EU och denna har bibehållits på samma nivå som innan krisen. Det är ett viktigt skäl till att arbetslösheten i Sverige har ökat relativt många andra länder. Sverige har alltjämt den högsta sysselsättningsgraden inom EU i åldrarna 20–64 år.
Om man vill spegla aktiviteten i ekonomin är antalet faktiskt arbetade timmar ett relevant mått. Sverige och Finland har hittills under pandemin haft den lägsta minskningen av antalet arbetade timmar inom EU.
Under 2020 har resurserna ökats för att fler arbetslösa ska få exempelvis arbetsmarknadsutbildning eller en upphandlad matchningstjänst samtidigt som Arbetsförmedlingen förstärkts för att kunna hantera varsel och fler nyinskrivna arbetslösa. Maxtiden för extratjänster, introduktionsjobb och nystartsjobb har tillfälligt förlängts från 24 till 36 månader. Maxtiden för stöd till start av näringsverksamhet har tillfälligt förlängts från 6 till 12 månader.
I budgetpropositionen föreslår regeringen över 100 miljarder kronor 2021 för ett kraftfullt grönt återstartspaket för svensk ekonomi. Sammantaget beräknas budgeten med bland annat investeringar för klimatomställningen och satsningar på välfärden, skapa runt 75 000 fler jobb.
Inom arbetsmarknadspolitiken föreslås satsningar på över 9 miljarder kronor 2021. Flera av de tillfälliga förändringarna under 2020 i arbetslöshetsförsäkringen förlängs till och med 2022. Arbetsförmedlingen förstärks med 1 miljard kronor för att möta den ökade arbetslösheten samt för att säkerställa en ändamålsenlig lokal närvaro och likvärdig service i hela landet. Vidare satsas över 2 miljarder kronor för att öka antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildning, upphandlade matchningstjänster, extratjänster och introduktionsjobb.
Regeringen följer noga utvecklingen på arbetsmarknaden och är beredd att vid behov vidta ytterligare åtgärder.
Stockholm den 2 december 2020
Eva Nordmark