Till innehåll på sidan

arbetslöshetsförsäkring för småföretagare

Skriftlig fråga 2000/01:260 av Larsson, Maria (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-11-21
Anmäld
2000-11-28
Besvarad
2000-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 november

Fråga 2000/01:260

av Maria Larsson (kd) till näringsminister Björn Rosengren om arbetslöshetsförsäkring för småföretagare

När regeringens proposition En rättvisare och tydligare arbetslöshetsförsäkring kom på riksdagens bord saknades förslag om den problematik som finns för småföretagare vad beträffar a-kasseregler. Detta trots att det i Kontrakt för arbete (Ds 1999:58 avsnitt 11.9.1) konstateras att arbetslöshetsförsäkringen inte "... är särskilt väl anpassad till företagares förhållanden. Det bör därför övervägas om inte en särskild lag och reglering bör utformas enbart för företagares behov av ersättning vid arbetslöshet."

Tillämpningen av nuvarande a-kasseregler för småföretagare skiljer sig mycket åt mellan de olika kassorna. Problemet är störst vad gäller bedömning av nivån på ersättningen. AMS har inte heller meddelat några tillämpningsföreskrifter. Avgörandena från domstolarna skiljer sig även åt.

Ovan nämnda problematik följer av att den generalklausul som i dag ligger till grund för bedömningen av a-kassa för småföretagare har mycket knapphändiga förarbeten. Småföretagare lever därmed utan rättstrygghet på området. Detta får betecknas som en utomordentligt allvarlig brist, särskilt med tanke på att egenföretagare i allt högre grad kombinerar sitt företagande med anställning under perioder av livet. Ett klart regelverk är därför nödvändigt. En parlamentarisk utredning borde tillsättas för att snarast se över regelverket för småföretagares a-kasseregler.

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att garantera småföretagares rättssäkerhet vid bedömning av a-kasseregler?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:260 besvarad av

den 29 november

Svar på fråga 2000/01:260 om arbetslöshetsförsäkring för småföretagare

Näringsminister Björn Rosengren

Maria Larsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att garantera småföretagares rättssäkerhet vid bedömning enligt reglerna i arbetslöshetsförsäkringen.

I princip gäller samma regler för anställda som för företagare i arbetslöshetsförsäkringen. Det finns dock några särregler för företagare, vilka motiveras av de särskilda förhållanden som gäller för denna grupp. Det är exempelvis svårare att fastställa när en företagare är arbetslös. Vidare anses företagare i högre grad än anställda kunna planera sin arbetslöshet. I arbetslöshetsförsäkringen behandlas alla företagare på samma sätt. Det finns således inte några särregler som riktar sig särskilt till småföretagare.

I den proposition om arbetslöshetsförsäkringen (prop. 1999/2000:139 En rättvisare och tydligare arbetslöshetsförsäkring), som överlämnades till riksdagen i våras, har regeringen aviserat att den avser att analysera de förändringar som sker när det gäller nyföretagande och som ställer nya krav på alla samhällssystem, inklusive arbetslöshetsförsäkringen. Med hänsyn till att frågan om företagares ställning i arbetslöshetsförsäkringen är komplicerad och rymmer många överväganden, såsom undanträngningseffekter och konkurrenssnedvridning, har regeringen också uttalat att den ämnar följa utvecklingen vad gäller nya anställningsformer i gränslandet mellan egenföretagande och anställning. Mot bakgrund av ovan nämnda uttalanden har, med avsikt att kartlägga nyföretagandet och de problem som kan vara förknippade med detta inom olika samhällssystem, ett utredningsarbete påbörjats inom Näringsdepartementet.

Inom Näringsdepartementet pågår även ett arbete för att undersöka möjligheterna att samla tillsynen av arbetslöshetsförsäkringen i en egen myndighet som är fristående från Arbetsmarknadsverket. Regeringens syfte med en organisationsförändring av tillsynen är att, genom en effektivare tillsyn av arbetslöshetsförsäkringen, komma till rätta med sådant som bristande enhetlighet i rättstillämpningen hos arbetslöshetskassor och arbetsförmedlingar. Härigenom kan rättssäkerheten stärkas för de enskilda arbetssökande.

Med hänsyn till att de frågor som Maria Larsson tagit upp nu ses över inom Näringsdepartementet ser jag inte något behov att tillsätta en parlamentarisk utredning för att se över regelverket särskilt när det gäller småföretagare i arbetslöshetsförsäkringen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.