Arbetslöshet och utmätning

Skriftlig fråga 2008/09:740 av Green, Monica (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-03-16
Anmäld
2009-03-17
Besvarad
2009-03-24
Svar anmält
2009-03-24
Besvarad
2009-03-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 mars

Fråga

2008/09:740 Arbetslöshet och utmätning

av Monica Green (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Under förra året inkom över en miljon ansökningar för obetalda skulder till kronofogden. Det är det högsta antalet någonsin. Till denna miljon betalningsförelägganden ska dock läggas ansökningar om handräckning och betalningsfastställelse ur pant, vilket omfattar ca 40 000 ärenden på riksnivå. Kronofogden har sedan sista kvartalet 2008 sett en eskalering i ökningstakten. I Skövde kommun ökade antalet ansökningar om betalningsförelägganden från 3 290 år 2007 till 3 290 år 2008, det vill säga med 14 procent.

Bakom dessa dystra siffror ligger de växande klyftorna och den ökande arbetslösheten. Rikskronofogden tror att de privatekonomiska problemen kommer att växa för många människor under de kommande åren. Hon påpekar också att antalet försäljningsärenden av fastigheter och bostadsrätter ökat med nästan 20 procent. Allt fler förlorar äganderätten till sina hem och tvingas flytta.

Även företagen drabbas. Antalet inkommande konkursärenden ökade för helåret 2008 med 6 procent, men även här ser vi eskalering i ökningstakten under höstens sista månader.

Vilka initiativ avser finansministern att ta för att komma till rätta med de växande klyftorna, att människor kan riskera att få lämna sina hem, det ökande antalet konkurser samt den ökande arbetslösheten?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:740 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 24 mars

Svar på fråga

2008/09:740 Arbetslöshet och utmätning

Finansminister Anders Borg

Monica Green har frågat mig vilka initiativ jag ska ta för att komma till rätta med de växande klyftorna, att människor riskerar att få lämna sina hem, det ökande antalet konkurser samt den ökande arbetslösheten.

Regeringen har som främsta mål att varaktigt öka sysselsättningen. En politik för en hög sysselsättning innebär reformer som varaktigt höjer arbetsutbudet, ökar anställningsbarheten hos personer som stått utanför arbetsmarknaden under lång tid och reformer som förbättrar arbetsmarknadens funktionssätt mer generellt. Arbetsutbudet är nämligen på lång sikt avgörande för sysselsättningens storlek. De viktigaste åtgärderna regeringen vidtagit är jobbskatteavdraget och förändringarna i arbetslöshets- och sjukförsäkringarna samt nystarts- och nyfriskjobben.

Jobbskatteavdraget ökar inkomsten för alla som arbetar utan att sänka inkomsten för dem som inte arbetar. När fler arbetar och färre försörjer sig på ersättningar och bidrag minskar gradvis inkomstskillnaderna i samhället. Därmed kan den långsiktiga inkomstutvecklingen och välfärden förbättras. Tidigare års högkonjunktur i kombination med de skattesänkningar som regeringen genomfört har medfört en kraftig inkomstökning för hushållen. Hushåll i alla inkomstlägen har gynnats av att den ekonomiska standarden förbättrats.

I tider när arbetslösheten ökar till följd av en fallande efterfrågan måste politiken kompletteras med tillfälliga åtgärder som motverkar att arbetslösheten fastnar på en hög nivå och att människor varaktigt slås ut från arbetsmarknaden.

Den internationella krisen och konjunkturutvecklingen medför nu att situationen på arbetsmarknaden i Sverige radikalt försämrats. Efterfrågan på industriprodukter och råvaror har minskat mycket kraftigt och Sverige, som är ett utpräglat industriland med ett stort exportberoende, har drabbats hårt. Varslen har nått höga nivåer och arbetslösheten har börjat att stiga. Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att överbrygga den allvarliga situationen på arbetsmarknaden och som förhindrar att utanförskapet växer sig ännu större.

Budgetpropositionen innehåller förslag på åtgärder som är både konjunkturellt och strukturellt motiverade. Utöver dessa insatser har flera åtgärder vidtagits med anledning av den finansiella krisen. Regeringen har lagt fram ett finansmarknadspaket med en stabilitetsplan för att återupprätta förtroendet på de finansiella marknaderna. Det starka utgångsläget i de offentliga finanserna gör också att vi kan låta de automatiska stabilisatorerna verka.

Regeringen har tillfört temporära resurser till Arbetsförmedlingen samt ökat insatserna även för korttidsarbetslösa. Därtill har antalet studieplatser inom yrkeshögskolan och inom kommunal yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning (yrkesvux) ökat. Arbetslösa personer som fyllt 25 år har under 2009 och 2010 möjlighet att få det högre studiebidraget för studier på yrkesvux. Regeringen har också permanent förstärkt nystartsjobben för långtidsarbetslösa. Arbetskraftsefterfrågan stimuleras genom ROT-avdrag och infrastruktursatsningar.

Riksbanken och Riksgälden har vidtagit åtgärder för att förbättra likviditeten på de finansiella marknaderna. Riksbanken har dessutom sänkt räntan med 3,75 procentenhet sedan budgetpropositionen lades fram.

Regeringen följer utvecklingen noggrant och har beredskap att återkomma med ytterligare åtgärder som stabiliserar arbetsmarknaden. Samtidigt är det viktigt att understryka att politiken inte får äventyra de offentliga finansernas långsiktiga hållbarhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.