Till innehåll på sidan

Arbetsförmedlingens hantering av EBO-flyktingar

Skriftlig fråga 2013/14:593 av Ingela Nylund Watz (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-05-06
Överlämnad
2014-05-06
Anmäld
2014-05-07
Besvarad
2014-05-14
Sista svarsdatum
2014-05-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

 

När människor flyttar sprids arbetskraft, kunskap och idéer, nätverk växer och nya möjligheter uppstår. Men det tar alldeles för lång tid för många nyanlända flyktingar och invandrare att etablera sig på arbetsmarknaden. En framgångsrik jobbpolitik spelar en central roll för att bryta segregationen.

Sedan etableringsreformen trädde i kraft 2010 har Arbetsförmedlingen ett ansvar att erbjuda nyanlända bosättning i de kommuner de har störst möjlighet att få en anställning. Det innebär att Arbetsförmedlingen ansvarar för att ta fram bosättningsunderlag och anvisning till en kommun för de personer som har rätt till etableringsplan och vill ha stöd med att hitta boende.

Tyvärr visar verkligheten att Arbetsförmedlingen varken har fått rätt resurser för att utföra uppdraget eller rätt verktyg. Enligt Arbetsförmedlingens bosättningsenhet finns det för närvarande ca 11 000 öppna ärenden om behov av anvisad bosättning. Denna väldiga ärendebalans är ett stort problem. Snabb bosättning är en nyckel till att fokus kan flyttas från praktiska frågor till den nyanländes väg till egen försörjning.

Vidare är Arbetsförmedlingens prioriteringsordning, där personer som befinner sig på anläggningsboende (ABO) prioriteras före personer som har eget boende (EBO), mycket olycklig. Med en ärendebalans på ca 11 000 innebär det att EBO-flyktingarna i praktiken inte kommer att kunna räkna med något stöd för att få en anvisad bosättning.

Mot denna bakgrund vill jag fråga arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson följande:

Vilka åtgärder avser arbetsmarknadsministern att vidta för att Arbetsförmedlingen ska kunna klara av att beta av den stora kön av nyanlända personer som väntar på att få hjälp med en anvisad bostad?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:593 besvarad av Ingela Nylund Watz (S)

Dnr A2014/1841/IU

Arbetsmarknadsdepartementet

Integrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:593 av Ingela Nylund Watz (S) Arbetsförmedlingens hantering av EBO-flyktingar

Ingela Nylund Watz har frågat vilka åtgärder arbetsmarknadsministern avser vidta för att Arbetsförmedlingen ska kunna klara av att beta av den stora kön av nyanlända personer som väntar på att få hjälp med en anvisad bostad.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

En lång väntan på anvisning försvårar personens möjlighet till snabb etablering. Först med boendesituationen ordnad kan personen fokusera på vägen till arbete och egen försörjning. Därför är den viktigaste faktorn för att korta ledtiderna att kommunerna ökar sitt mottagande så att fler kan få en anvisning. Arbetsförmedlingens bosättningsuppdrag utgår från att det finns anvisningsbara platser i kommunerna att anvisa nyanlända till.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att stimulera kommuner att öka sitt mottagande av nyanlända. I januari utsåg regeringen två nationella samordnare, Lars Stjernkvist och Gunnar Hedberg, som har i uppdrag att främja ett ökat mottagande av nyanlända och att föra dialog med kommunerna om ökad mottagningskapacitet. De reser under våren runt i Sverige och träffar kommunpolitiker i samtliga län. Hittills har de besökt två tredjedelar av alla län och dialogerna har varit mycket konstruktiva.

Den första januari i år infördes en prestationsbaserad ersättning till kommuner som innebär en förstärkning av den statliga ersättningen till särskilt ansvarstagande kommuner. Kommuner med ett högt mottagande generellt och kommuner som tar emot nyanlända från anläggningsboenden och kvotflyktingar, ersätts utöver schablonersättningen. Den första april i år trädde en reform i kraft som innebär att etableringsplanen startar först när en nyanländ tagits emot i en kommun, och inte längre bor i anläggningsboende. Detta förväntas bl.a. kunna ge kommunerna bättre planeringsförutsättningar och öka deras villighet att ta emot nyanlända från anläggningsboende.

I vårändringsbudgeten för 2014 föreslår regeringen att ytterligare resurser tillförs för att främja mottagandet av nyanlända från anläggningsboende. Bland annat föreslår regeringen att medel tillförs länsstyrelserna för att undanröja hinder för bosättning och underlätta mottagande av personer med särskilda behov.

Stockholm den 14 maj 2014

Erik Ullenhag

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.