Arbetet med inre utlänningskontroller

Skriftlig fråga 2019/20:882 av Adam Marttinen (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-04
Överlämnad
2020-02-04
Anmäld
2020-02-05
Svarsdatum
2020-02-12
Sista svarsdatum
2020-02-12
Besvarad
2020-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

För nästan exakt fyra år sedan meddelande den dåvarande inrikesministern för den rödgröna regeringen att 80 000 asylsökande som fått avslag skulle utvisas. Man kan dock fråga sig hur många av de asylsökande som fått avslag som frivilligt har lämnat landet sedan dess, och hur många som sedan dess lämnat landet genom tvång. Vidare hur många asylsökande som har tillkommit sedan dess och fått avslag men som fortfarande uppehåller sig i vårt land.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Tänker regeringen intensifiera arbetet med inre utlänningskontroller ytterligare framgent för att förmå fler som inte har rätt att vistas här att lämna vårt land?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:882 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/00471

/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:882 av Adam Marttinen (SD)

Arbetet med inre utlänningskontroller

Adam Marttinen har frågat mig om regeringen tänker intensifiera arbetet med inre utlänningskontroller ytterligare framgent för att förmå fler som inte har rätt att vistas här att lämna vårt land.

Utförandet av inre utlänningskontroll bedrivs som annat polisiärt arbete av Polismyndigheten, inte av regeringen. Det regeringen däremot gör är att ge Polismyndigheten så goda förutsättningar som möjligt för att kunna utföra sina uppdrag. Detta har regeringen gjort genom att fortsätta sin historiska satsning på Polismyndigheten med tillförande av resurser och genom arbetet med målet om 10 000 fler polisanställda.

Polismyndighetens arbete med inre utlänningskontroll är ett viktigt verktyg för att kunna veta vilka som vistas i landet, och en del i ett fungerande återvändande. Därigenom är det också en viktig del i en fungerande asyl- och migrationspolitik. Regeringen har därför under de senaste åren i regleringsbrevet för Polismyndigheten uppdragit åt myndigheten att fortsätta sin kompetensutveckling rörande inre utlänningskontroll och att säkerställa att den sker rättssäkert och effektivt. Polismyndigheten arbetar kontinuerligt med detta uppdrag genom bland annat teknisk utveckling.

Sedan sommaren 2018 har Polismyndigheten utökade möjligheter att utföra arbetsplatsinspektioner för att upptäcka arbetsgivare som anställer utländska medborgare som saknar tillstånd för att vistas och arbeta i landet. Regeringen har också nyligen beslutat en lagrådsremiss med förslag på utökade befogenheter för Polismyndigheten när de genomför en inre utlänningskontroll.

Jag följer frågan om Polismyndighetens inre utlänningskontroller noga och kan konstatera att myndigheten arbetar aktivt med att utveckla sitt arbete i enlighet med sitt uppdrag från regeringen. Jag avser därför inte vidta några ytterligare åtgärder i frågan.

Stockholm den 12 februari 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.