användning av euron

Skriftlig fråga 1997/98:139 av Odenberg, Mikael (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-11-13
Anmäld
1997-11-17
Besvarad
1997-11-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:139 av Mikael Odenberg (m) till finansministern om användning av euron

Storbritannien avvaktar som bekant med att ansluta sig till valutaunionen EMU.

Premiärminister Blair har dock i olika sammanhang understrukit fördelarna med en gemensam europeisk valuta. Den 11 november sade den brittiske finansministern Gordon Brown att han kommer att uppmuntra allmänheten och affärsdrivande företag att använda euron parallellt med det brittiska pundet då EMU har trätt i kraft 1999.

Avser Sveriges regering att uppmuntra användningen av euro parallellt med svenska kronor?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:139 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:139 om användning av euron
    Finansminister Erik Åsbrink

Mikael Odenberg har frågat mig om Sveriges regering avser att uppmuntra användningen av euro parallellt med svenska kronor.

I propositionen 1997/98:25 om Sverige och den ekonomiska och monetära unionen föreslår regeringen att Sverige inte bör delta i valutaunionen från starten den 1 januari 1999. Regeringen anser att Sverige bör hålla dörren öppen för ett senare inträde i valutaunionen. Största möjliga handlingsfrihet och handlingsberedskap inför framtiden bör upprätthållas. Av propositionen framgår att arbetet med nationella praktiska förberedelser kommer att fortsätta så att en eventuell framtida övergång till euron kan genomföras på ett bra sätt.

Det övergångsscenario som fastställdes av Europeiska rådet i Madrid i december 1995 innebär att användandet av euron under övergångsfasen, dvs. från inledandet av valutaunionen fram till dess att sedlar och mynt i euro introduceras, i princip blir frivilligt i de deltagande länderna. I enlighet med principen "inget tvång - inget förbud" skall de ekonomiska aktörerna själva besluta om i vilken utsträckning de skall använda euron och när under denna fas som övergången skall ske. I länder som inte deltar i valutaunionen från starten är det givetvis fritt fram att använda euron på samma sätt som andra utländska valutor används i dag. Regeringen avser inte att söka styra företagens eller andra aktörers användande av euron i den ena eller andra riktningen. Sådana beslut fattas med fördel av aktörerna själva.

Genom det praktiska förberedelsearbete som pågått i Regeringskansliet under det senaste året vet vi att i synnerhet en del större företag önskar använda euron i viss utsträckning fr.o.m. 1999 även om Sverige inte deltar i valutaunionen från starten. Den svenska lagstiftningen ställer i princip inte upp några hinder för detta utom på några punkter. Dessa gäller i första hand möjligheterna att upprätta årsredovisningar och att ange aktiekapitalet i utländsk valuta. Frågan om att ändra lagstiftningen på dessa områden i syfte att undanröja hindren skall därför prövas. Regeringen gav våren 1997 en särskild utredare i uppdrag att undersöka dessa frågor. Utredningen avser både det behov som kan finnas om Sverige inte deltar i valutaunionen och det behov som kan uppkomma under en övergångsfas om Sverige deltar. Ett första betänkande kommer att redovisas före 1997 års utgång.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.