Antisemitism

Skriftlig fråga 2017/18:499 av Magnus Manhammar (S)

Magnus Manhammar (S)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

De antisemitiska attackerna har kulminerat i Sverige under senhösten. Efter Donald Trumps beslut att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem har synagogan i Göteborg utsatts för en brandattack, och den judiska begravningsplatsen i Malmö har utsatts för ett brandattentat. I Malmö samlades också 200 personer vid en demonstration där antisemitiska slagord skanderades, exempelvis "Vi ska skjuta judarna".

Det är fullkomligt oacceptabelt att många svenska judar i dag känner obehag eller svårigheter att visa sig som judar. Judar hotas och trakasseras, judiska institutioner angrips. Judiska inrättningar tvingas befästa sina synagogor, församlingshus och skolor som ointagliga fort, med kameror, staket, larm och säkerhetsslussar.

Händelserna i Malmö och Göteborg har kraftfullt fördömts av regeringen och politiker. Det är viktigt, men det är ännu mer avgörande att se till att problemet förebyggs och bekämpas. Vi måste ta krafttag mot antisemitismen. Vi måste börja redan i skolan på grundskolenivå.

Medan stärkt säkerhet för judiska institutioner är en självklarhet, är det inte lösningen på det grundläggande problemet. Antisemitismen har ingen plats i vårt samhälle. Vi måste från tidig ålder vaccinera våra barn mot antisemitismen.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Vad tänker ministern göra för att stärka kunskapen och motverka antisemitismen på grundskolenivå?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2017-12-15 Överlämnad: 2017-12-18 Anmäld: 2017-12-19 Sista svarsdatum: 2018-01-02 Svarsdatum: 2018-01-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga