antisemitism

Skriftlig fråga 2001/02:1550 av Skånberg, Tuve (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-08-23
Besvarad
2002-09-06
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 augusti

Fråga 2001/02:1550

av Tuve Skånberg (kd) till kulturminister Marita Ulvskog om antisemitism

Den 7 augusti hade SVT:s samhällsprogram Tredje makten ett inslag, där man lät en guldfisk(!) agera speaker som med barnprogramsröst och glad melodi i bakgrunden uppmanade tittarna att "alltid se det fina även i en dålig situation". Detta exemplifierades genom Nazitysklands utrotningsprogram för Europas judar under andra världskriget. Judarna hade inte skäl att "förfalla till bitterhet" över detta, ty som Tredje maktens talesman i fiskskålen förklarade till bilder som växlade mellan likhögar, guldtackor och firande israeler: "Förföljelsen gav ju faktiskt judarna ett eget land. Det är inte alltid illa att vara ett offer. Och den tyska staten och de schweiziska bankerna har fått betala skadestånd på hundratals miljarder dollar. Pengar som skulle gå till dem som satt i koncentrationslägrena, men eftersom dom flesta redan var döda @ nämen, hoppsan är dom det! Nåja, sånt händer. I stället bildades fonden för det judiska folket. Och hundratals miljarder dollar kan nu användas till att stärka staten Israel och judarnas ställning i hela världen. Och det judiska folket har nog aldrig varit så starkt som nu. Förresten, visste ni att den här fonden officiellt skapades i New York och skulle sen öppnas i samband med den judiska världskongressen, den 11 september 2001."

Mot denna bakgrund vill jag fråga:

Vad avser kulturministern att göra för att inte antisemitism ska spridas i medierna?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1550 besvarad av

den 6 september

Svar på fråga 2001/02:1550 om antisemitism

Kulturminister Marita Ulvskog

Tuve Skånberg har frågat mig vad jag, mot bakgrund av innehållet i ett program i SVT, avser att göra för att inte antisemitism ska spridas i medierna.

Riksdagen fattar beslut om riktlinjerna för de villkor som ska gälla för public service-företagen. Dessa riktlinjer fastställs genom att regeringen beslutar om sändningstillstånd. Det är Granskningsnämnden för radio och TV som i efterhand granskar om programföretagen lever upp till kraven i sändningstillstånden och radio- och TV-lagen. Enligt vad jag erfarit har den aktuella händelsen anmälts till Granskningsnämnden för radio och TV. Vidare kan nämnas att det är Justitiekanslern som utövar tillsynen över tryck- och yttrandefriheten i Sverige.

Den 1 januari 2003 inrättas en ny myndighet, Forum för levande historia, i Stockholm. Myndighetens uppdrag är att arbeta med frågor som rör demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Verksamheten ska syfta till att stärka människors vilja att aktivt verka för alla människors lika värde. Ingen svensk institution har i dag detta uppdrag. Inrättandet av myndigheten är ett av flera sätt för regeringen att markera vikten av att vi minns de övergrepp som mänskligheten utsatts för och ett led i att hindra dem från att upprepas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.