Antalet vargar i Sverige

Skriftlig fråga 2017/18:1487 av Christian Holm Barenfeld (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-06-13
Överlämnad
2018-06-14
Anmäld
2018-06-15
Svarsdatum
2018-06-20
Sista svarsdatum
2018-06-20
Besvarad
2018-06-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Värmland är ett av de vargtätaste länen i hela Sverige. Det är tyvärr inte ovanligt att varg attackerar, sårar och dödar boskap för våra bönder. Även hundar har fått sätta livet till när vargen har gått till anfall. Den här situationen är inte unik för Värmlands län, och problemen har funnits under väldigt många år.

Riksdagen har riktat ett tillkännagivande till regeringen (bet. 2014/15:MJU9) om att det ska inrättas en jakt- och viltmyndighet för att på ett tydligare sätt jobba med dessa frågor. Genom att anta Alliansens proposition En hållbar rovdjurspolitik från 2013 ställde sig riksdagen bakom mål för den svenska rovdjursstammen gällande bland annat antal och utbredningsområde.

Moderaterna står fortsatt bakom målen när det gäller antalet vargar, det vill säga 170–270 individer för att bibehålla en gynnsam bevarandestatus på 100 individer. Att Naturvårdsverket har satt upp nya miniminivåer förändrar inte den viljeriktning riksdagen har gett till känna.  

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska antalet vargar i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1487 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)



M2018/

01776/Nm

M2018/01788/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1480 av Lars Beckman (M)
Vargjakt och 2017/18:1487 av Christian Holm Barenfeld (M) Antalet vargar i Sverige

Lars Beckman har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder så att riksdagens intentioner om antalet vargar i Sverige följs i och med att det nuvarande antalet är över 300 individer och vargjakten för kommande vinter uteblir.

Christian Holm Barenfeld har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska antalet vargar i Sverige.

I sin proposition En hållbar rovdjurspolitik (2012/13:191) föreslog den då-varande regeringen att Naturvårdsverket efter riksdagens behandling skulle slutföra rapporteringen till kommissionen av bl.a. rovdjursstammarnas referensvärden enligt art- och habitatdirektivet. Riksdagen slog fast att vargens referensvärde för en gynnsam bevarandestatus när det gäller popula-tionen i Sverige, med utgångspunkt i Skandulvs redovisning av minsta livs-kraftiga population om 100 individer, ska vara 170–270 individer. Natur-vårdsverket rapporterade 2013 att referensvärdet för vargpopulationen var minst 270 vargar. Den svenska vargstammen har dock haft en högre inavels-grad än vad som anses acceptabelt. Den sårbarhetsanalys som låg till grund för referensvärdet kritiserades för att inte beakta de genetiska aspekterna och regeringen gav därför under 2015 Naturvårdsverket i uppdrag att utifrån ett brett vetenskapligt underlag uppdatera sårbarhetsanalysen. Med den nya sår-barhetsanalysen som grund skulle Naturvårdsverket utreda vad som krävs för att vargpopulationen i Sverige ska anses ha gynnsam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet. Analysen (Delredovisning av regerings-uppdraget att utreda gynnsam bevarandestatus för varg, NV-02945-15) utgick från två vetenskapliga rapporter från två forskargrupper i Sverige respektive USA om när den svenska vargpopulationen anses ha gynnsam bevarandestatus. Den visade att, givet att de svenska och skandinaviska vargarna utgör en del av den nordeuropeiska vargpopulationen, behövs det minst 300 vargar i Sverige och att minst en invandrad varg från Finland eller Ryssland reproducerar sig med en skandinavisk varg under naturliga förhåll-anden varje femårsperiod för att populationen ska ha gynnsam bevarande-status.

Naturvårdsverket har det övergripande nationella ansvaret för rovdjursför-valtningen. Efter den ändring i jaktförordningen som dåvarande regering genomförde, är det Naturvårdsverket som avgör om rätten att besluta om vargjakt ska delegeras till berörda länsstyrelser. Inventeringsresultaten för varg i Sverige vintern 2017/18 visar att det totala antalet vargar i Sverige beräknas till cirka 305 vargar inklusive de vargar som dött under samma period. Mot bakgrund av inventeringsresultatet har Naturvårdsverket beslutat att inte delegera rätten att fatta beslut om licensjakt på varg till länsstyrelserna. Den svenska vargstammen har minskat de senaste tre åren och myndigheten har bedömt att utrymmet för licensjakt är obefintligt. Regeringen kan inte ha några synpunkter på Naturvårdsverkets bedöm-ningar.

Naturvårdsverkets beslut och bedömning om förutsättningarna för licensjakt påverkar inte länsstyrelsernas möjlighet att besluta om skyddsjakt för att exempelvis förebygga allvarliga skador på tamdjur. Rätten att fatta beslut
om skyddsjakt efter varg är delegerad till länsstyrelserna.

Stockholm den 20 juni 2018

Karolina Skog

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.