Antalet förskoleplatser

Skriftlig fråga 2017/18:943 av Maria Stockhaus (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-01
Överlämnad
2018-03-01
Anmäld
2018-03-02
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, behövs 600 nya förskolor de närmaste tre åren bara för att hålla verksamheten på befintlig nivå.

Samtidigt lägger regeringen fram ett förslag om vinstbegränsningar inom välfärden, som innebär att ett stort antal fristående förskolor kommer att vara tvungna att avveckla sin verksamhet. Inom förskoleverksamheten är det vanligt att de fristående förskolorna är små företag, vilket gör dem extra känsliga för den vinstreglering som regeringen avser att lägga fram.

En analys som PWC har gjort på uppdrag av Svenskt Näringsliv visar att åtta av tio förskolor skulle försvinna om förslaget genomförs. Det innebär att omkring 80 000 barn skulle förlora den förskola som de går på. En sådan minskning av antalet platser inom förskoleverksamheten skulle vara mycket svår för kommunerna att hantera.

Min fråga till utbildningsminister Gustav Fridolin blir därför:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att säkerställa att antalet förskoleplatser i kommunerna inte minskar om förslaget om vinstbegränsning blir verklighet?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:943 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)



U2018/00973/GV

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:943 av Maria Stockhaus (M)
Antalet förskoleplatser

Maria Stockhaus har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att säkerställa att antalet förskoleplatser i kommunerna inte minskar om förslaget om vinstbegränsning blir verklighet.

Den skattefinansierade välfärden – vård, skola och omsorg – ska hålla en hög kvalitet och svara mot de behov som finns. Regeringen har för avsikt att säkerställa att offentlig finansiering används till just den välfärdsverksamhet den är avsedd för och på ett sådant sätt att den kommer barn, elever och brukare till godo. Regeringen har varit tydlig med att enskilda aktörer fortsatt ska vara en del av välfärden. Genom att säkerställa en god finansiering och minska förekomsten av kortsiktiga vinstintressen inom privat utförd välfärd bedömer regeringen att risken för framtida nedläggningar av verksamheter minskar. I förlängningen kan därmed förutsebarheten i sektorn öka, något som gynnar ägare, medarbetare, barn och elever.

Som jag tidigare har svarat på en liknande fråga så verkar även denna frågeställare utgå från att ett införande av en begränsning av övervinster inom skolsektorn kan leda till att många förskolor och skolor riskerar att läggas ned. Det är inte regeringens analys. Enligt en enkätundersökning av Friskolornas riksförbund 2014 är det inte möjligheten att tjäna mycket pengar som motiverat de privata aktörerna att starta skolverksamhet. Det var i stället möjligheten att kunna bidra till människors utveckling och inlärning, att kunna erbjuda utbildning av högsta kvalitet och att kunna arbeta självständigt efter egna pedagogiska idéer som var de främsta skälen.

Privata aktörer kan redan i dag gå i konkurs, förlora sitt tillstånd eller välja att avveckla sin verksamhet. Kommuner bör därför alltid ha en beredskap för att ta sitt lagstadgade ansvar för att ge alla medborgare service om aktörerna försvinner.

Stockholm den 7 mars 2018

Gustav Fridolin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.