Antal offentligt anställda

Skriftlig fråga 2007/08:1577 av Rådström, Britta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-08-26
Anmäld
2008-08-28
Besvarad
2008-09-08
Besvarad
2008-09-09
Svar anmält
2008-09-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 augusti

Fråga

2007/08:1577 Antal offentligt anställda

av Britta Rådström (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Enligt SCB:s senaste arbetskraftsundersökning är 416 000 personer arbetslösa, vilket motsvarar 8,1 procent av arbetskraften. Totalt ökade anställningarna med 2 procent under andra kvartalet i år, jämfört med samma kvartal 2007. I den privata sektorn var ökningen hela 3,9 procent, medan den offentliga sektorn gick tillbaka med 1,7 procent. Just nu har närmare 4,2 miljoner personer i Sverige en anställning. Arbetsförmedlingen menar att vi nu står inför problem. Det är fler varsel och färre lediga platser.

Kommun- och landstingssektorn ha ca 1,1 miljoner anställda och kommunsektorn har rekryterat 50 000–75 000 medarbetare per år de senaste åren till den verksamhet som bedrivs i egen regi. Den statliga sektorn har lite över 220 000 anställda.

När konjunkturen vänder och den privata sysselsättningen minskar är frågan om nedgången kommer att förstärkas av att antalet anställda i kommunsektorn och staten fortsätter att reduceras. Stora pensionsavgångar väntas också i stat och kommuner, det kan vid dålig ekonomi – som en kortsiktig lösning – vara frestande att uppskjuta nyrekryteringar.

Att det finns behov av fler händer inom inte minst skola, vård och omsorg torde vara ostridigt.

Avser statsrådet att ta några initiativ för att vidmakthålla antalet anställda i kommunsektorn och staten, inte minst mot bakgrund av pensionsavgångarna?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1577 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 8 september

Svar på fråga

2007/08:1577 Antal offentligt anställda

Statsrådet Mats Odell

Britta Rådström har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att vidmakthålla antalet anställda i kommunsektorn och staten, inte minst mot bakgrund av pensionsavgångarna.

Beträffande den kommunala sektorn ligger ansvaret för verksamheterna och därmed även personalförsörjningen på kommunerna och landstingen. Detta innefattar även att planera för pensionsavgångar. Regeringen följer löpande utvecklingen inom den kommunala sektorn och kommer att presentera bedömningar avseende den kommunala ekonomin i budgetpropositionen för 2009.

När det gäller staten som arbetsgivare kan jag konstatera att den arbetsgivarpolitiska delegeringen inom staten – som beslutats av riksdagen – ligger fast. Delegeringen innebär att myndigheterna självständigt utformar organisation, arbetsprocesser, lönebildning och kompetensförsörjning med hänsyn till verksamhetens krav. Beroende på de höga krav som med rätta ska ställas på statligt verksamhet måste lösningarna anpassas till de för varje verksamhet specifika förhållandena.

Under åren 2008–2017 beräknas 57 400 personer inom den statliga förvaltningen uppnå pensionsålder. Inom ramen för delegeringen är det respektive myndighets ansvar att hantera såväl pensionsavgångar som övriga frågor som rör personalförsörjningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.