Antagningsregler till högskolan

Skriftlig fråga 2009/10:968 av Hultqvist, Peter (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-07-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2010-08-06
Besvarad
2010-08-20
Svar anmält
2010-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 juli

Fråga

2009/10:968 Antagningsregler till högskolan

av Peter Hultqvist (s)

till statsrådet Tobias Krantz (fp)

De nya antagningsreglerna till universitet och högskolor har gjort det svårare för äldre att få en studieplats. För en framtidsinriktad högskole- och universitetsmiljö måste det anses som ett problem. Ett flexibelt och konkurrenskraftigt näringsliv gör det för den enskilde individen ofta nödvändigt med skifte i både yrke och bransch. Universitet och högskolor måste vara anpassade till detta.

Begreppet ”det livslånga lärandet” ger en bild av möjligheter till återkommande fort- och vidareutbildning under hela yrkeslivet. De nya antagningsreglerna motverkar denna nödvändiga flexibilitet. Vid Högskolan Dalarna noteras nu en sänkt ålder på de intagna på viktiga program. Det bekräftar de farhågor som fanns när de nya antagningsreglerna presenterades.

Min fråga till statsrådet Tobias Krantz är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att de nya antagningsreglerna vid universitet och högskolor inte ska vara hämmande och därmed diskriminerande i förhållande till äldre sökandes möjlighet att få en studieplats?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:968 besvarad av Statsrådet Tobias Krantz

den 20 augusti

Svar på fråga

2009/10:968 Antagningsregler till högskolan

Statsrådet Tobias Krantz

Peter Hultqvist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att de nya antagningsreglerna vid universitet och högskolor inte ska vara hämmande och därmed diskriminerande i förhållande till äldre sökandes möjlighet att få en studieplats.

Låt mig inledningsvis understryka att jag delar Peter Hultqvists uppfattning att livslångt lärande är viktigt och att det ska finnas möjligheter till återkommande fort- och vidareutbildning under hela yrkeslivet.

Den reformering av tillträdesbestämmelserna som delvis beslutades av den förra regeringen 2006 och som alliansregeringen vidareutvecklade 2007, som tillämpas första gången vid antagning till höstterminen 2010, innebär bland annat att meritpoäng har införts. Syftet med meritpoängen är att stimulera elever i gymnasieskolan att läsa bland annat moderna språk och matematik. Både den föregående och den nuvarande regeringen bedömde att systemet med meritpoäng ska vara kopplat till de nuvarande kursplanerna i gymnasieskolan. Sökande med betyg enligt äldre kursplaner, alltså de som slutförde en gymnasieutbildning 2002 eller tidigare, kan därmed inte tillgodoräknas meritpoäng. Det får i sin tur till följd att dessa sökande får svårare att konkurrera om platserna, särskilt till utbildningar där det krävs höga betyg för att antas.

Jag vill betona att regeringens målsättning att stimulera elever att läsa språk och matematik har varit framgångsrik. Dock ser jag, precis som Peter Hultqvist, att bestämmelserna i vissa fall fått oönskade följder för sökande med äldre betyg.

Regeringen avser därför att förändra antagningssystemet så att sökande med äldre betyg omfattas av systemet med meritpoäng och kan konkurrera på lika villkor till högskolan. Högskoleverket kommer att få ett uppdrag så att förändringen kan gälla inför antagningen till läsåret 2011/12.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.