Ansträngd grisnäring

Skriftlig fråga 2009/10:1025 av Engelhardt, Christer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-09-14
Besvarad
2010-09-24
Besvarad
2010-09-28
Svar anmält
2010-10-04
Anmäld
2010-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 september

Fråga

2009/10:1025 Ansträngd grisnäring

av Christer Engelhardt (s)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Situationen för Gotlands grisproducenter är hårt ansträngd. Foderpriset har gått upp med 60 procent mot förra årets pris samtidigt som priset på fläskkött står stilla. Kött från andra länder säljs till allt lägre priser i den svenska handeln. Det har fått till effekt att många grisproducenter slutar på grund av den mycket dåliga lönsamheten. Producenterna gör förlust på varje gris på grund av dålig spannmålsskörd och höjda foderpriser. Många producenter tvingas till att låna pengar till driften, vilket inte går hur länge som helst. Bankerna har ställt upp med checkkrediter och lån, men nu går även det mot sitt slut.

Hittills i år har grisproducenterna levererat 10 000 färre grisar än vid samma tid förra året. Därmed drabbas också slakteriet i Visby eftersom grisarna står för en hel del av produktionen där. LRF, Lantbrukarnas riksförbund, och grisproducenterna uppvaktade jordbruksminister Eskil Erlandsson i våras men hittills har ingenting hänt och nu tvingas de gotländska grisproducenterna att kalla till krismöte.

Min fråga till jordbruksministern är:

Vad avser ministern att ta för initiativ för att hjälpa grisnäringen i Sverige och därmed på Gotland, vilket i sin tur skulle möjliggöra att rädda kvar slakteriet i Visby?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:1025 besvarad av Jordbruksminister Eskil Erlandsson

den 24 september

Svar på fråga

2009/10:1025 Ansträngd grisnäring

Jordbruksminister Eskil Erlandsson

Christer Engelhardt har frågat mig vad för initiativ jag avser att ta för att hjälpa grisnäringen i Sverige och därmed på Gotland vilket i sin tur skulle möjliggöra att rädda kvar slakteriet i Visby.

Regeringen fattade under förra mandatperioden en rad beslut som gynnar svenska jordbruksföretag, däribland svenska grisproducenter. Regeringen har bland annat kraftigt minskat kostnaderna för regelkrånglet på jordbruksområdet samt tillsatt ett regelråd som ska granska alla lagförslag, så att de i fortsättningen blir så enkla som möjligt. Regeringen har tagit bort eller sänkt en rad avgifter för jordbrukare, bland annat har 9 miljoner kronor använts för att sänka kontrollavgifterna för de minsta slakterierna. Skatterna på handelsgödsel har slopats. Regeringen har sänkt egenavgifterna och kostnaderna för sjukförsäkringen samt ändrat i de sociala trygghetssystemen för att skapa större förutsägbarhet i regelverken, ökad likabehandling av företagare och anställda samt ökad valfrihet i sjukförsäkringen för företagare. Regeringens forskningspolitiska proposition innebär att forskningen kring de gröna näringarna förstärks med drygt 400 miljoner kronor. Konkurrensverket har fått i uppdrag att granska konkurrensen i livsmedelskedjan och ett arbete med att modernisera djurskyddslagstiftningen pågår. Arbetet med regelförenkling har hittills resulterat i bland annat enklare regler för djurregister. Värt att nämna är också att det inom ramen för landsbygdsprogrammet finns totalt 36 miljarder kronor för den svenska landsbygden – och här finns stora möjligheter till stöd för grisföretagare som vill utveckla sin produktion.

Jag brinner för att det ska finnas bönder i Sverige även i framtiden. För att regeringens vision om ”Sverige – det nya matlandet” ska bli verklighet krävs att bonden kan tjäna pengar i sitt företag, att produktionen ökar och regelkrånglet minskar. Att ge bra förutsättningar för svensk primärproduktion är avgörande för att Sverige ska kunna bli Europas nya matland.

För att tillvarata de möjligheter och den potential som finns bland svenska jordbruksföretag har jag kallat samman näringen i en högnivågrupp för att vi tillsammans ska kunna diskutera hur jordbrukets konkurrenskraft kan stärkas framöver. Högnivågruppen leds av statssekreterare Magnus Kindbom och kommer att träffas regelbundet fram till slutet av 2010. Målsättningen är att identifiera åtgärder för att stärka svensk primärproduktion. Grisnäringen är en viktig deltagare i detta arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.