Ansträngd grisnäring

Skriftlig fråga 2009/10:1025 av Engelhardt, Christer (s)

Engelhardt, Christer (s)

den 14 september

Fråga

2009/10:1025 Ansträngd grisnäring

av Christer Engelhardt (s)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Situationen för Gotlands grisproducenter är hårt ansträngd. Foderpriset har gått upp med 60 procent mot förra årets pris samtidigt som priset på fläskkött står stilla. Kött från andra länder säljs till allt lägre priser i den svenska handeln. Det har fått till effekt att många grisproducenter slutar på grund av den mycket dåliga lönsamheten. Producenterna gör förlust på varje gris på grund av dålig spannmålsskörd och höjda foderpriser. Många producenter tvingas till att låna pengar till driften, vilket inte går hur länge som helst. Bankerna har ställt upp med checkkrediter och lån, men nu går även det mot sitt slut.

Hittills i år har grisproducenterna levererat 10 000 färre grisar än vid samma tid förra året. Därmed drabbas också slakteriet i Visby eftersom grisarna står för en hel del av produktionen där. LRF, Lantbrukarnas riksförbund, och grisproducenterna uppvaktade jordbruksminister Eskil Erlandsson i våras men hittills har ingenting hänt och nu tvingas de gotländska grisproducenterna att kalla till krismöte.

Min fråga till jordbruksministern är:

Vad avser ministern att ta för initiativ för att hjälpa grisnäringen i Sverige och därmed på Gotland, vilket i sin tur skulle möjliggöra att rädda kvar slakteriet i Visby?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2010-09-14 Besvarad: 2010-09-24 Svar anmält: 2010-10-04 Anmäld: 2010-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2010-09-24)