Svar på fråga 2020/21:2004 Jämförelsemånad i förhållande till permitteringsmånad, 2020/21:2005 Personliga handläggare för företag hos Tillväxtverket, 2020/21:2006 Företagens rapportering till Tillväxtverket, 2020/21:2007 Ansökningar till och utbetalningar från Tillväxtverket samt 2020/21:2008 Information från Tillväxtverket till butiksägare av Marléne Lund Kopparklint (M)
Marléne Lund Kopparklint har frågat mig vilka åtgärder jag, när Tillväxtverkets bedömningar visar sig få motsatt effekt för vissa företag, ämnar vidta för att göra justeringar så att reglerna uppfyller sitt syfte, hur jag ämnar verka så att företag som söker stöd hos Tillväxtverket får en personlig handläggare att föra dialog med, vilka åtgärder jag ämnar vidta för att verkligen säkerställa att företag kan fylla i korrekta uppgifter när det gäller avstämning mot Tillväxtverket genom de rapporter som företaget ska lämna, vilka åtgärder jag ämnar vidta så att ansökningar till och utbetalningar från Tillväxtverket behandlas i snabbare takt och betalas ut inom rimlig tid, samt hur jag ämnar verka så att informationen blir tydligare för alla företag och att all avgörande information från företagen når fram.
Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.
Sedan utbrottet av den pågående pandemin har regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna presenterat historiskt stora åtgärder för att bland annat begränsa smittspridningen och för att lindra effekterna för jobb och företag. Åtgärderna spänner brett och omfattar en rad områden. Bland åtgärderna finns det förstärkta stödet vid korttidsarbete, så kallad korttidspermittering.
Syftet med stödet är att drabbade företag ska kunna behålla sin personal genom krisen i stället för att säga upp dem och på så sätt kunna växla upp snabbt igen när läget vänder.
Korttidspermittering kan enligt ordinarie regler beviljas som längst i nio månader i följd, därefter börjar en karenstid gälla. Genom införandet av den tillfälliga lagen (2021:54) om stöd vid korttidsarbete i vissa fall som trädde i kraft den 15 februari 2021 ges arbetsgivarna möjlighet till fortsatt förstärkt stöd vid korttidsarbete fram till och med den 30 juni 2021.
Den handläggande myndigheten Tillväxtverket har på kort tid tagit emot ett mycket stort antal ansökningar om stöd. Fram till förra veckan hade drygt 90 000 ärenden inkommit till myndigheten. De allra flesta ärendena hanteras snabbt men det finns ärenden som kräver extra kontroll. Kontroller är viktiga för att undvika fusk och se till att stöd lämnas till de företag som verkligen behöver det. Den 16 december 2020 tog regeringen emot utredare Stefan Strömbergs rapport Uppdrag om förhindrande av brott kopplade till de stödåtgärder med statsfinansiella och samhällsekonomiska konsekvenser som vidtas med anledning av det nya coronaviruset (Ds 2020:28). I samband med rapporten vidtogs åtgärder för att stärka kontrollen av bland annat stödet vid korttidsarbete. Det är viktigt att skapa ett så effektivt system som möjligt, samtidigt som vi säkerställer att medel inte går till fusk.
För att skynda på handläggningen av korttidsstödet har regeringen tillfört medel så att Tillväxtverket kunnat öka bemanningen under 2020, och i slutet av året arbetade närmare 400 personer med handläggning, kontroll och uppföljning av stödet för korttidspermittering. Tillväxtverket har i början av 2021 inlett rekrytering av ytterligare 100 personer. Myndigheten har förutom nyrekrytering gjort omprioritering av resurser inom myndigheten samt lånat in personal från andra myndigheter. För att minska handläggningstiderna och öka effektiviteten arbetar myndigheten även med att automatisera handläggningens olika delmoment så mycket som möjligt utan att tumma på rättssäkerhet och kontroll.
Tillväxtverket har därtill regelbundna dialoger med branschorganisationerna för att fånga upp frågeställningar som företagen har och arbetar kontinuerligt med förtydliganden om processerna på webben för att minska fel i ansökningar och därmed ytterligare minska handläggningstiderna.
Riksdagen har efter förslag från regeringen i Extra ändringsbudget för 2021 – Förstärkta stöd till företag, nedsättning av arbetsgivaravgifter för unga och andra åtgärder med anledning av coronaviruset (prop. 2020/21:83) beslutat att stödet till korttidsarbete förlängs till juni 2021. Ansökan om stöd 2021 kommer att öppna den 29 mars och det kommer att vara möjligt att söka stödet retroaktivt från den 1 december 2020. Med anledning av samma proposition har riksdagen beslutat att Tillväxtverkets förvaltningsanslag förstärks med 450 miljoner kronor.
Stockholm den 9 mars 2021
Ibrahim Baylan