anknytningskrav för partnerskap

Skriftlig fråga 2002/03:20 av Stafilidis, Tasso (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-10-07
Anmäld
2002-10-08
Besvarad
2002-10-16
Svar anmält
2002-10-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 oktober

Fråga 2002/03:20

av Tasso Stafilidis (v) till justitieminister Thomas Bodström om anknytningskrav för partnerskap

"I framtiden bör även medborgare i andra stater kunna jämställas med svenska medborgare när det gäller möjligheten att registrera partnerskap, om staterna inför regler om partnerskap vilka i tillräcklig grad motsvarar den svenska partnerskapslagen. En sådan bedömning kan göras skyndsamt." Detta skrev regeringen i prop. 1999/2000:77. Flera länder har sedan dess infört partnerskapslagar i bl.a. Frankrike, Belgien, Tyskland och Finland.

Som föreslogs i promemorian som låg till grund för propositionen bör det i lagen anges vilka medborgarskap som är likställda med svenskt. Man undviker på så sätt att de som har att tillämpa bestämmelsen, främst registreringsförrättarna, måste göra en egen bedömning i enskilda fall huruvida den aktuella statens regler i tillräcklig grad motsvarar den svenska partnerskapslagen.

Jag vill fråga justitieminister Thomas Bodström:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att denna skyndsamma bedömning ska göras så att medborgare i andra stater ska kunna jämställas med svenska medborgare när det gäller möjligheten att registrera partnerskap i enlighet med det anförda?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:20 besvarad av

den 16 oktober

Svar på frågorna 2002/03:18 om förrättare av vigslar och partnerskap, 19 om regler för att ingå partnerskap samt 20 om anknytningskrav för partnerskap

Justitieminister Thomas Bodström

Tasso Stafilidis har ställt tre frågor till mig, och jag väljer att besvara dem samtidigt.

Som svar på Tasso Stafilidis fråga om vigselförrättare och registreringsförrättare som ett gemensamt uppdrag vill jag framhålla att det viktiga är att det finns tillgång till partnerskapsförrättare över hela landet. Detta kan åstadkommas på olika sätt. Ett gemensamt uppdrag är en möjlighet. I regleringsbrevet för år 2001 gav regeringen länsstyrelserna i uppdrag att undersöka tillgången på partnerskapsförrättare och att vid behov på lämpligt sätt verka för att vigselförrättare och partnerskapsförrättare görs till ett gemensamt uppdrag. Regeringen avser att återkomma till riksdagen med en redovisning av hur läget ser ut och vilka åtgärder länsstyrelserna vidtagit. Arbetet är inriktat på att en sådan redogörelse ska kunna lämnas till riksdagen redan under våren.

När det sedan gäller anknytningsvillkoren för att registrera partnerskap i Sverige ska dessa frågor övervägas inom departementet. Det gäller både frågan om särskild anknytning till Sverige bör krävas för rätten att ingå partnerskap här och frågan om vilka medborgarskap som bör likställas med svenskt. I den sistnämnda delen måste en bedömning göras av om det aktuella medborgarskapslandet har partnerskapsregler som i tillräcklig grad motsvarar den svenska partnerskapslagen, alltså ger partnerskap i allt väsentligt samma rättsverkningar som ett äktenskap. Jag räkningar med att en departementspromemoria ska kunna remitteras under år 2003.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.