Anhöriga på väg till Sverige

Skriftlig fråga 2006/07:938 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-29
Anmäld
2007-03-29
Besvarad
2007-04-04
Svar anmält
2007-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 mars

Fråga

2006/07:938 Anhöriga på väg till Sverige

av Luciano Astudillo (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

För många flyktingar som beviljats uppehållstillstånd har flera svårt att få hit sina närmast anhöriga. Det kan handla om fru och barn. Att inte kunna få återförenas med sina närmast anhöriga försvårar introduktionen i Sverige. Man går i ständig oro att något ska hända ens familj och kan inte koncentrera sig på studier med mera.

En av flaskhalsarna är de svenska ambassadernas kapacitet att ta emot anhöriga som anmäler sig för vidare resa till Sverige i regionen. Man kan tvingas vänta i flera månader innan man ges möjlighet att registrera sig.

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att anhöriga till flyktingar som beviljats uppehållstillstånd i Sverige snabbare ska ges möjlighet att registrera sig som anhörig till flykting och därmed kunna återförenas med sin familj?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:938 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 4 april

Svar på fråga

2006/07:938 Anhöriga på väg till Sverige

Utrikesminister Carl Bildt

Luciano Astudillo har frågat statsrådet Nyamko Sabuni vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att anhöriga till flyktingar som beviljats uppehållstillstånd i Sverige snabbare ska ges möjlighet att registrera sig som anhörig till flykting och därmed kunna återförenas med sin familj. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan eftersom den i första hand rör kapaciteten vid våra utlandsmyndigheter.

Regeringen följer fortlöpande upp behovet av finansiella och personella resurser vid utlandsmyndigheterna för att de på ett effektivt sätt ska kunna fullgöra sina politiska uppdrag och den författningsreglerade verksamheten, däribland migrationsverksamheten.

Problemen med långa väntetider för registrering av ärenden som Luciano Astudillo tar upp är lyckligtvis inte ett generellt problem vid våra utlandsmyndigheter. Det gäller endast ett fåtal mycket hårt arbetsbelastade beskickningar. Trycket på dessa – liksom på Migrationsverket – har ökat mycket kraftigt, främst till följd av situationen i Irak och de påföljande flyktingströmmarna. Förra året var Sverige det land i Europa som beviljade flest irakier uppehållstillstånd, det vill säga 7 245 stycken. Därav ökar nu också ansökningarna om anhöriginvandring. Trots ett åtstramat budgetläge för departementet görs därför särskilda insatser på migrationssidan. Rekrytering pågår för närvarande av fler utsända migrationshandläggare och av lokalanställd personal för att förstärka berörda utlandsmyndigheter i syfte att minska väntetider. Tillsammans med Justitiedepartementet, som ansvarar för migrationspolitiken, bevakar Utrikesdepartementet fortsatt utvecklingen och bedömer de eventuellt ytterligare krav som den ställer på våra utlandsmyndigheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.