Till innehåll på sidan

Analys av anmälningar om åldersdiskriminering

Skriftlig fråga 2014/15:13 av Barbro Westerholm (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-10-09
Överlämnad
2014-10-10
Anmäld
2014-10-14
Svarsdatum
2014-10-22
Sista svarsdatum
2014-10-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

 Riksdagen beslöt våren 2013 att för regeringen tillkännage som sin mening vad som anförts i socialutskottets betänkande Äldrefrågor (bet. 2012/13:SoU12, rskr 2012/13:171). I betänkandet föreslog utskottet att regeringen under 2013 skulle återkomma med en samlad redovisning till riksdagen om vilken strategi man har valt för att motverka våld mot äldre. Strategin presenterades 18 juni 2014. Den ingår som en del av satsningen på att stödja en strukturerad och långsiktigt fortgående kvalitetsutveckling inom vård och omsorg för äldre personer. Den är tänkt att inspirera kommuner till en ambitionshöjning och kvalitetsförbättring av arbetet med att förebygga, upptäcka och hantera våld mot äldre som förekommer inom vård och omsorg.

Våld och övergrepp mot äldre förekommer inte bara inom vården och omsorgen. Det kan vara söner och döttrar som förgriper sig på sina föräldrar, övergrepp som kan rubriceras som brott och som bör anmälas till polisen och leda till en rättsprocess.

Jag vill därför fråga statsrådet om regeringen avser att vidga den nationella strategin till att omfatta också rättsväsendet.

Svar på skriftlig fråga 2014/15:13 besvarad av Åsa Regnér (S), statsråd

Dnr S2014/7185/FST

Dnr S2014/7175/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:13 samt 2014/15:14 av Barbro Westerholm (FP) Vidgning av den nationella strategin om våld mot äldre personer inom vård och omsorg

Barbro Westerholm har frågat mig huruvida jag avser att vidga den nationella strategin om våld mot äldre personer inom vård och omsorg till att omfatta också rättsväsendet.

Jag anser att våld och övergrepp mot äldre personer är en angelägen fråga att uppmärksamma. Våld och övergrepp måste både förebyggas, upptäckas och hanteras. Många äldre personer har erfarenheter av att bli utsatta för olika typer av våld och övergrepp. Att vara i beroendeställning till omsorgspersonal eller anhöriga ökar risken för övergrepp. Förövaren kan vara en partner, ett vuxet barn eller en annan närstående, men det kan också vara vård- och omsorgspersonal som begår övergrepp. Att bli utsatt för våld och övergrepp av någon närstående eller någon som man är beroende av i sitt dagliga liv kan vara svårt att berätta om. Det är inte ovanligt att tecken på våldsutsatthet bland äldre personer inte uppmärksammas, utan bortförklaras med annat som följer av hög ålder. Det krävs således ökad kunskap om och medvetenhet kring frågan. Personal inom vård och omsorg utgör nyckelgrupper när det gäller att upptäcka och identifiera våld, både i familjen och i vården och omsorgen.

Rättsväsendet har redan idag till uppgift att arbeta aktivt med dessa frågor.

Sedan 2007 har tre nationella handlingsplaner genomförts inom området våld i nära relationer. De har omfattat insatser inom flera olika politikområden och syftat till att öka skydd och stöd till våldsutsatta, stärka det våldsförebyggande arbetet, stärka kvalitet och effektivitet i rättsväsendet samt att utveckla insatser riktade till våldsutövare. Det samlade nationella arbetet har också haft som mål att öka samverkan och stärka kunskapsläget på området. Äldre våldsutsatta personer har i detta arbete lyfts fram som en av flera särskilt utsatta grupper.

En särskild utredare är tillsatt för att arbeta fram en samlad nationell strategi för att nå målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Ett syfte är att åstadkomma ett mer målinriktat och strukturerat arbete på både nationell, regional och lokal nivå. Utredaren ska i dialog med myndigheter, organisationer och andra aktörer senast den 29 maj 2015 föreslå långsiktiga och kortsiktiga mål, samt lämna förslag till hur dessa ska följas upp.

Stockholm den 22 oktober 2014

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.