Amerikansk multikoncerns försök att stoppa svensk dokumentärfilm

Skriftlig fråga 2008/09:1050 av Astudillo, Luciano (s)

Astudillo, Luciano (s)

den 22 juni

Fråga

2008/09:1050 Amerikansk multikoncerns försök att stoppa svensk dokumentärfilm

av Luciano Astudillo (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den svenske journalisten och dokumentärfilmaren Fredrik Gertten har producerat en dokumentärfilm, Bananas, som deltog i dokumentärfilmfestivalen i Los Angeles i juni. Filmen skildrar hur nicaraguanska arbetare blivit förgiftade av de bekämpningsmedel som den multinationella koncernen Dole Food Company använt på bananplantagerna i Nicaragua från 1970-talet och framåt.

Innan filmen ens haft premiär har Dolekoncernen försökt att stoppa filmen från visning på Los Angeles-festivalen och hotat filmteamet med stämning, eftersom företaget anser att filmen innehåller felaktigheter. I sina försök att stoppa filmen har Dole först vänt sig till svenska generalkonsulatet i Los Angeles, vilket ledde till att en planerad mottagning ställdes in. Därefter har Dole även vänt sig till Sveriges ambassadör i Washington och vädjat om att filmen stoppas från visning.

Min fråga till utrikesministern är därför:

Avser utrikesministern att på lämpligt sätt protestera med anledning av att en amerikansk multinationell koncern använder sig av svenska myndigheter för att stoppa visningen av en svensk dokumentärfilm, och i så fall hur avser utrikesministern att agera?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2009-06-22 Anmäld: 2009-06-22 Besvarad: 2009-07-03 Svar anmält: 2009-08-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2009-07-03)