Till innehåll på sidan

alternativ rehabilitering för funktionshindrade

Skriftlig fråga 2002/03:780 av Andersson, Magdalena (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-04-09
Anmäld
2003-04-09
Besvarad
2003-04-16
Svar anmält
2003-04-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 april

Fråga 2002/03:780

av Magdalena Andersson (m) till socialminister Lars Engqvist om alternativ rehabilitering för funktionshindrade

Många funktionshindrade och deras familjer söker med ljus och lykta efter möjligheter till rehabilitering. Ibland utanför den hjälp som erbjuds inom det egna landstingets hägn.

Det finns också olika alternativ som i vissa lägen kan passa just det enskilda barnet (eller den vuxne) bäst.

Tyvärr är det inte alltid som landstingen accepterar att familjer söker och väljer att få sin rehabilitering på annat sätt. Ett exempel på sådan verksamhet är Move and walk-verksamhet, som bygger på den så kallade Petömmetoden. Upplysningsvis kan nämnas att för några år sedan visades på TV en uppmärksammad dokumentär av den svårt CP-skadade Lars Mullback om just denna verksamhet. Efter den debatt som då startades var det många landsting som luckrade upp sitt tidigare motstånd mot alternativ. Detta har dock inte skett överallt.

Vad avser statsrådet göra för att funktionshindrade inte ska behöva flytta till annat landsting för att bli beviljade alternativ rehabilitering?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:780 besvarad av

den 16 april

Svar på fråga 2002/03:780 om alternativ rehabilitering för funktionshindrade

Socialminister Lars Engqvist

Magdalena Andersson har frågat statsrådet Andnor vad hon avser att göra för att funktionshindrade inte ska behöva flytta till annat landsting för att bli beviljade alternativ rehabilitering. Ansvarsfördelningen inom regeringen är sådan att det faller på mitt ansvar att besvara frågan.

Vårt sjukvårdssystem är uppbyggt enligt principen att det är sjukvårdshuvudmännen, som utifrån de grundläggande bestämmelserna i hälso- och sjukvårdslagen, ansvarar för att medborgarna erbjuds hälso- och sjukvård och för organisationen av vården.

Grundtanken är att det är huvudmännen som är mest lämpade att göra de prioriteringar av resurserna som behövs för en bra vård. I landstingens planeringsansvar för hälso- och sjukvården ligger också att disponera resurser efter medborgarnas behov av vård. Enligt mitt förmenande är lagstiftningen på detta område tydlig. Jag har därför för närvarande inte för avsikt att vidta några åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.