Ålderstester på ensamkommande flyktingbarn

Skriftlig fråga 2012/13:66 av Ekeroth, Kent (SD)

Ekeroth, Kent (SD)

den 23 oktober

Fråga

2012/13:66 Ålderstester på ensamkommande flyktingbarn

av Kent Ekeroth (SD)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Jag har tidigare tagit upp frågan om de så kallade ensamkommande flyktingbarnen, bland annat med Beatrice Ask i en frågestund. SD har även väckt motioner i riksdagen där vi kräver införande av ålderstester, och vi begärde även en aktuell debatt för att diskutera anstormningen av denna grupp av invandrare till Sverige, då dessa av någon anledning söker sig just till Sverige av alla länder, förmodligen för att vi är det mest naiva landet i världen när det gäller att kritiskt granska deras berättelser. Det verkar som att regeringen förstod vad SD menade med allt detta, och Tobias Billström ska till Riksdag & Departement i november 2011 ha sagt att regeringen överväger att införa ålderstester men ”vill först avvakta Socialstyrelsens arbete”.

I Sundsvalls tidning häromdagen berättar Asha Hjelm, som varit god man åt asylsökande, följande:

”Hennes uppfattning är att omkring två tredjedelar av ungdomarna hon har haft kontakt med på boendena i Sundsvallsområdet var mer än 18 år när de placerades, vilket är den övre åldersgränsen.”

Att situationen är ohållbar är uppenbart. Att stora delar av de så kallade ensamkommande ljuger är också uppenbart, inte minst för att en stor andel av dem tar hit anhöriga så snart de fått uppehållstillstånd, att en stor andel av dem inte har flyktingstatus och att en väldigt stor andel alltså inte är under 18 år, vilket våra grannländer bland annat visat.

När kommer besked från statsrådet och regeringen om införande av ålderstester?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2012-10-23 Anmäld: 2012-10-23 Besvarad: 2012-10-31 Svar anmält: 2012-11-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2012-10-31)