Till innehåll på sidan

Åldersgräns i sjukförsäkringen för egenföretagare

Skriftlig fråga 2012/13:252 av Johansson, Ylva (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-01-17
Anmäld
2013-01-17
Svar anmält
2013-01-23
Besvarad
2013-01-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 januari

Fråga

2012/13:252 Åldersgräns i sjukförsäkringen för egenföretagare

av Ylva Johansson (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Möjligheten för egenföretagare att själva välja antal karensdagar i sjukförsäkringen, och därmed avgiftsnivå, har nyligen införts efter ett tillkännagivande från riksdagen. Många egenföretagare välkomnar att den tidigare påtvingade veckolånga karenstiden för alla nu blir möjlig att anpassa utifrån företagarens önskemål. Enligt Försäkringskassans brev till egenföretagarna är dock denna möjlighet att själv välja antal karensdagar och därmed avgiftsnivå endast förbehållen dem som är max 55 år.

Min fråga till statsrådet är:

Avser statsrådet att verka för att regeringen ska ändra reglerna så att egenföretagare behandlas lika oavsett om de är över eller under 55 år?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:252 besvarad av Statsrådet Ulf Kristersson

den 23 januari

Svar på fråga

2012/13:252 Åldersgräns i sjukförsäkringen för egenföretagare

Statsrådet Ulf Kristersson

Ylva Johansson har frågat mig om jag avser att verka för att regeringen ändrar reglerna så att egenföretagare behandlas lika oavsett om de är över eller under 55 år.

Regeringen är angelägen om att främja företagandet och har drivit igenom reformer för det ändamålet. En sådan reform är den från 2010 som syftade till att öka valfriheten gällande karenstider för egenföretagare. Reformen gör det möjligt för egenföretagare att välja den karenstid som bäst passar egenföretagaren utifrån vilken självrisk i sjukförsäkringen som önskas. Genom val av karenstid kan egenföretagaren också påverka storleken på den sjukförsäkringsavgift som ingår i egenavgifterna.

Den grundläggande karenstiden för egenföretagare är sju dagar. En försäkrad som har inkomst av annat förvärvsarbete och som betalar egenavgift har dock möjlighet att anmäla annan karenstid än den grundläggande karenstiden. En egenföretagare kan genom anmälan välja karenstid om 14, 30, 60 eller 90 dagar. Från och med den 1 januari 2013, då vissa lagändringar trädde i kraft, finns möjlighet att även välja en karenstid på en (1) dag. Möjligheten att byta till en kortare karenstid gäller dock inte de egenföretagare som har fyllt 55 år. Regeln som föreskriver denna åldersgräns har funnits länge och har sin grund i att det har ansetts erforderligt med en spärr för att förhindra spekulation från den försäkrades sida eller ett obehörigt utnyttjande av försäkringen. Nuvarande reglering har varit föremål för riksdagens ställningstagande.

Från och med den 1 januari 2013 förstärktes skyddet mot åldersdiskriminering till att gälla bland annat området socialförsäkring. Från förbudet finns dock undantag för bestämmelser i lag som föreskriver viss ålder. Det förekommer ett stort antal lagreglerade åldersgränser inom socialförsäkringen, men regeringens uppfattning är att åldersgränser av detta slag i regel inte bör anses vara diskriminerande.

Mot bakgrund av det som nu sagts finner jag inte anledning att för närvarande verka för att regeringen ändrar några regler på det aktuella området.

Avslutningsvis vill jag passa på att upplysa om de övergångsbestämmelser som gäller till den nämnda lagändringen som ger möjlighet till val av karenstid på en (1) dag. Enligt dessa bestämmelser får även en försäkrad egenföretagare som vid ikraftträdandet redan har fyllt 55 år senast den 30 april i år anmäla försäkring med karenstid på en (1) dag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.