Akut situation i Kobane, Syrien

Skriftlig fråga 2014/15:2 av Hans Linde (V)

Hans Linde (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Kriget i Syrien har pågått i mer än tre år. Våldet eskalerar; det skördar allt fler civila offer och sprider sig i allt högre utsträckning till grannländerna.

Sedan en tid tillbaka har terrororganisationen Daesh, även kallad Islamiska staten, attackerat staden Kobane i norra Syrien/Rojava. I Kobane bor huvudsakligen kurder, men också människor från de övriga religiösa och etniska grupper som finns i Syrien. Staden tillhör ett av de områden som utropade autonomi i januari. Striderna runt Kobane har redan skapat enormt mänskligt lidande och stora flyktingströmmar. Skulle staden falla är risken överhängande att resultatet blir ett blodbad.

Det är nu viktigt att omvärlden agerar snabbt och kraftfullt för att förhindra att Kobane faller och för att skydda civilbefolkningen.

Jag vill med anledning av detta fråga utrikesminister Margot Wallström:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige, som enskilt land såväl som medlem i EU och FN, ska agera för att förhindra att Kobane faller och för att skydda civilbefolkningen i området?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2014-10-07 Anmäld: 2014-10-08 Överlämnad: 2014-10-08 Svarsdatum: 2014-10-15 Sista svarsdatum: 2014-10-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga