Akut situation i Kobane, Syrien

Skriftlig fråga 2014/15:2 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-10-07
Anmäld
2014-10-08
Överlämnad
2014-10-08
Svarsdatum
2014-10-15
Sista svarsdatum
2014-10-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Kriget i Syrien har pågått i mer än tre år. Våldet eskalerar; det skördar allt fler civila offer och sprider sig i allt högre utsträckning till grannländerna.

Sedan en tid tillbaka har terrororganisationen Daesh, även kallad Islamiska staten, attackerat staden Kobane i norra Syrien/Rojava. I Kobane bor huvudsakligen kurder, men också människor från de övriga religiösa och etniska grupper som finns i Syrien. Staden tillhör ett av de områden som utropade autonomi i januari. Striderna runt Kobane har redan skapat enormt mänskligt lidande och stora flyktingströmmar. Skulle staden falla är risken överhängande att resultatet blir ett blodbad.

Det är nu viktigt att omvärlden agerar snabbt och kraftfullt för att förhindra att Kobane faller och för att skydda civilbefolkningen.

Jag vill med anledning av detta fråga utrikesminister Margot Wallström:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige, som enskilt land såväl som medlem i EU och FN, ska agera för att förhindra att Kobane faller och för att skydda civilbefolkningen i området?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:2 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:2 av Hans Linde (V) Akut situation i Kobane, Syrien och fråga 2014/15:3 av Fredrik Malm (FP) Situationen i Kobane

Hans Linde och Fredrik Malm har frågat mig vilka initiativ Sverige, EU och FN ska ta för att skydda civilbefolkningen i Kobane i ljuset av terroristorganisationen ISIL:s attacker mot staden och området. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Jag delar frågeställarnas djupa oro för det allvarliga läget i Kobane och i Syrien generellt och kommer att framföra det på EU:s utrikesministermöte den 20 oktober. Vi har också en dialog med länderna i regionen, såsom Turkiet, inklusive om vikten av att hålla gränserna öppna.

Regeringen fördömer i kraftiga ordalag ISIL och dess hänsynslösa agerande. Rapporter visar på grova, systematiska och omfattande övergrepp av de mänskliga rättigheterna och överträdelser av internationell humanitär rätt. Mord, tortyr och våldtäkter förekommer i stor skala. Dessa avskyvärda handlingar, riktade mot civilbefolkningen, kan utgöra brott mot mänskligheten. De skyldiga måste ställas till svars. ISIL:s framfart har ytterligare förvärrat situationen för det syriska folket, som redan tidigare var svårt drabbat av kriget och de umbäranden det fört med sig.

Vi måste nu klara av att göra två saker parallellt. Det handlar dels om att hantera den akuta krisen, dels att långsiktigt agera för en politisk lösning.

För att hantera den akuta krisen är Sveriges primära bidrag vårt humanitära stöd till de drabbade. Sedan 2011 har vi bidragit med mer än 1,3 miljarder kronor i humanitärt stöd för att hjälpa människor på plats.

I dagarna kommer ytterligare ett svenskt bidrag om drygt 100 miljoner kronor, då vi kommer att öronmärka delar av vårt kärnstöd till World Food Program till förmån för Syrien. Vi har även tagit emot över 55 000 asylsökande från Syrien vilket är flest i EU. Vi uppmanar alla länder att hålla gränserna öppna för flyktingarna.

Den enda långsiktigt hållbara vägen framåt i Syrien är att få till stånd en politisk process och lösning. Sverige och EU har sedan konfliktens början 2011 arbetat i denna riktning. Arbetet har skett i nära samarbete med FN:s tidigare Syriensändebud Lakhdar Brahimi och kommer att fortsätta under det nya sändebudet Staffan de Mistura. Den syriska regimen har samtidigt arbetat i närmast motsatt riktning. Man har bl.a. släppt ut extremistiska fångar ur fängelserna och under mycket lång tid undvikit att konfrontera ISIL, då detta har gynnat regimen militärstrategiskt. Regimen har även fortsatt begå grova övergrepp mot de mänskliga rättigheterna och över 200 000, däribland 135 000 civila, har dödats.

FN, EU och Sverige har alla fördömt ISIL:s handlingar. Bindande säkerhetsrådsresolutioner (UNSCR 2170 och 2178) har antagits, enligt vilka alla stater måste vidta åtgärder för att motverka ISIL. Detta innebär bl.a. att hindra resenärer associerade med ISIL och liknande grupper kopplade till al-Qaeda, från att ta sig till regionen och att förhindra att finansiella resurser kommer organisationen till handa.

Stockholm den 15 oktober 2014

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.