Ahmadiyya

Skriftlig fråga 2017/18:1473 av Jamal El-Haj (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-06-11
Överlämnad
2018-06-12
Anmäld
2018-06-13
Svarsdatum
2018-06-20
Sista svarsdatum
2018-06-20
Besvarad
2018-06-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Ahmadiyya är en inriktning inom islam som etablerades av Mirza Ghulam Ahmad av Qadian 1889 i Punjab i Indien. Han gjorde anspråk på att vara den utlovade Mahdi. Ahmadiyya är i dag representerat i 209 länder med ett medlemsantal på 10–20 miljoner. I Sydasien beräknas runt 8,2 miljoner tillhöra ahmadiyya. I Pakistan, som före uppdelningen i Indien och Pakistan 1947 inrymde flest ahmadiyyer, beräknas antalet anhängare vara runt 2–4 miljoner. Ahmadiyyernas nuvarande högkvarter ligger i London.

Ahmadiyya har i organiserad form funnits i Sverige åtminstone sedan 1956, då Kamal Yousuf kom till Sverige från Pakistan. Aktiv mission bedrivs sedan mitten av 1970-talet och rörelsen har fått en del svenska konvertiter. Medlemsantalet ökade under 1970-talet, då åtskilliga ahmadiyyaanhängare flydde förföljelser i Pakistan. Fem församlingar finns i Sverige och de driver två moskéer: Nasirmoskén i Göteborg och Mahmoodmoskén i Malmö. Verksamhet bedrivs även i andra städer

Ahmadiyya tar tydligt avstånd från våld och terrorism. De betraktas som kättare av främst de fundamentalistiska rörelserna inom islam. Rörelsen är dock illa sedd även bland många muslimska statsledningar.

De många ahmadiyyerna i Pakistan har ända sedan 1950-talet förföljts systematiskt. År 1974 antog Pakistans parlament ett konstitutionellt tillägg som innebar att ahmadiyyer förklarades vara icke-muslimer. År 1984 tillkom ytterligare lagar i Pakistans författning med straff på tre år till dödsstraff om en ahmadiyya säger sig vara muslim, med ord eller fysisk framställning. Under 2000-talet har årliga attacker skett mot ahmadiyyer, med många dödsoffer och också i syfte att förstöra rörelsens historiska byggnader och moskéer.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Genom vilka initiativ vill ministern uppmärksamma ahmadiyyerna i världen och i synnerhet deras pressade situation i Pakistan?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1473 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1473 av Jamal El-Haj (S)
Ahmadiyya

Jamal El-Haj har frågat mig genom vilka initiativ jag vill uppmärksamma ahmadiyyerna i världen och i synnerhet deras pressade situation i Pakistan.

Regeringen följer situationen i Pakistan nära i fråga om respekten för mänskliga rättigheter, inklusive för ahmadiyyamuslimerna. I regeringens rapport om situationen för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Pakistan konstateras att ahmadiyya-minoriteten utsätts för omfattande våld, hot och trakasserier som till viss del tolereras av rätts-väsendet och som staten inte i tillräcklig utsträckning ingriper för att avvärja.

Respekten för mänskliga rättigheter, inklusive religions- och övertygelsefrihet, lyfts i regeringens kontakter med Pakistan. Ambassaden i Islamabad arbetar aktivt för att främja mänskliga rättigheter i Pakistan, också tillsammans med likasinnade länder. UD och ambassaden för dialog med civilsamhällesorganisationer som verkar för mänskliga rättigheter inklusive föreningar som företräder ahmadiyyamuslimer. Sverige agerar även genom EU som regelbundet tar upp frågor om mänskliga rättigheter i dialogen med Pakistan, såväl vid politiska högnivåmöten som lokalt inom landet.

Regeringen kommer att fortsätta uppmärksamma vikten av respekt för mänskliga rättigheter, inklusive religionsfrihet, i sina kontakter med Pakistan.

Stockholm den 19 juni 2018

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.