a-kassa för Öresundspendlare

Skriftlig fråga 2004/05:2088 av Thalén Finné, Ewa (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-08-08
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-08-29
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 augusti

Fråga 2004/05:2088

av Ewa Thalén Finné (m) till socialminister Berit Andnor om a-kassa för Öresundspendlare

Öresundsregionen är mycket expansiv och det finns ett stort regionalt och internationellt tryck för förändringar i många frågor som ligger på statens beslutandenivå. I regeringsavtalet om byggandet av den fasta förbindelsen över Öresund och om ekonomisk integration, ställdes höga mål, inte minst vad gällde bostads- och arbetsmarknaden.

Det är dock fortfarande långt ifrån oproblematiskt att arbeta i båda länderna samtidigt. Om man inte är fast anställd utan arbetar deltid, på timvikariat, som frilansare etcetera, måste man, om man inte arbetar i båda länderna under samma vecka, enligt Ams, också pendla mellan de båda ländernas a-kassor.

Arbejdsdirektoratet i Danmark däremot ser till var man haft sin huvudsakliga sysselsättning under en längre period och hävdar att det är i det landet arbetslöshetsförsäkringen ska finnas.

Övergångsansökningar i respektive länders a-kassor vid arbetslöshet i respektive land kan då bli så frekventa att det blir en besvärande pappersexercis.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att lösa samordningsproblemen för Öresundspendlare?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2088 besvarad av

den 29 augusti

Svar på fråga 2004/05:2088 om a-kassa för Öresundspendlare

Statsrådet Hans Karlsson

Ewa Thalén Finné anför att Öresundsregionen är mycket expansiv men att det fortfarande är långt ifrån oproblematiskt att arbeta i båda länderna samtidigt. Om man inte är fast anställd utan arbetar deltid, på timvikariat, som frilansare etcetera, måste man om man inte arbetar i båda länderna under samma vecka, enligt Ams, också pendla mellan de båda ländernas arbetslöshetskassor. Arbejdsdirektoratet i Danmark däremot ser till var man haft sin huvudsakliga sysselsättning under en längre period och hävdar att det är i det landet arbetslöshetsförsäkringen ska finnas.

Ewa Thalén Finné frågar vilka åtgärder jag avser att vidta för att lösa samordningsproblemen.

En grundprincip för båda ländernas arbetslöshetsförsäkringar är den som gäller inom hela EU/EES-området nämligen att man ska vara försäkrad där man arbetar. Det leder till exempel till att den som en tid arbetar endast i Danmark och en tid endast arbetar i Sverige ska byta arbetslöshetskassa. Rutinerna för detta har upplevts vara krångliga. Klagomål har inte främst gällt svårigheten att få inträde i en arbetslöshetskassa respektive att få ersättning utan det förhållandet att man ska behöva byta kassa. Här har min och regeringens inställning varit att information om vad som gäller är det viktigaste och att man som arbetande omväxlande i två länder med olika nationella system kanske får acceptera att sända in handlingar så att ett byte av kassa kan ske. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har informerat att det under våren, och nu fortsatt efter semestrarna, pågår ett intensivt samarbete mellan IAF och dess motsvarighet i Danmark för att lösa problem som kvarstår. IAF har också skapat förutsättningar för arbetslöshetskassorna att göra administrativa och andra förenklingar med utgångspunkt i synpunkter som kommit från Öresundsregionen.

Mot bakgrund av de förenklingar som redan skett i arbetet myndigheterna emellan och det nu aktuella samarbetet finner jag inte skäl att vidta några åtgärder i fråga om arbetslöshetsförsäkringen i Öresundsregionen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.