EHEC-smittan och livsmedelskontrollen

Skriftlig fråga 2010/11:567 av Niemi, Pyry (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-06-01
Anmäld
2011-06-01
Besvarad
2011-06-08
Svar anmält
2011-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juni

Fråga

2010/11:567  EHEC-smittan och livsmedelskontrollen

av Pyry Niemi (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Den ökande EHEC-smittan, som eventuellt kan spåras till gurka, sallad eller tomat har lett till att en person avlidit i Sverige och många fler i Tyskland. Under de här omständigheterna är det ytterst angeläget att livsmedelskontrollen och smittspårningen fungerar nationellt samt inom EU. Obligatorisk ursprungsmärkning av livsmedel är en viktig grund för att kunna spåra smitta, givetvis i kombination med andra insatser.

Med anledning av ovan nämnda ställer jag följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder avser landsbygdsministern att vidta för att öka möjligheter till en förstärkt livsmedelskontroll och livsmedelsspårning inom EU, som säkerställer att hälsofarliga livsmedel inte säljs till konsumenterna?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:567 besvarad av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

den 8 juni

Svar på fråga

2010/11:567 EHEC-smittan och livsmedelskontrollen

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Pyri Niemi har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka möjligheter till en förstärkt livsmedelskontroll och livsmedelsspårning inom EU som säkerställer att hälsofarliga livsmedel inte säljs till konsumenterna.

Det är mycket obehagligt med smittor som får såhär allvarliga konsekvenser som EHEC-utbrottet i Tyskland. Utbrottet visar att det är viktigt att man är mycket noggrann som livsmedelsproducent. Konsumenterna måste kunna lita på att maten är säker.

I går (den 7 juni) träffades mina kolleger i EU för att diskutera vilka ytterligare åtgärder som eventuellt behöver vidtas, men tydlig lagstiftning på området finns redan.

Livsmedelslagstiftningen är till största delen harmoniserad inom EU och de flesta livsmedelsregler finns i EU-förordningar. Lagstiftningen fastställer bland annat gemensamma EU-normer för livsmedelshygien. Dessutom finns gemensamma EU-regler för märkning av livsmedel vilka bland annat innehåller krav på ursprungsmärkning av frukt och grönsaker. Sverige kan inte på egen hand anta bestämmelser på livsmedelsområdet, utan vi gör det i samarbete med de andra medlemsstaterna.

På livsmedelområdet finns flera EU-regler och nationella regler för att förhindra och begränsa den uppkomna typen av situationer:

·       Kraven i direktiv 2003/99/EG om övervakning av zoonoser och zoonotiska smittämnen innebär att en fullständig epidemiologisk undersökning av livsmedelsburna utbrott ska utföras för att identifiera källan och dess spridning,

·       alla livsmedelsföretagare måste uppfylla krav på god hygienpraxis i enlighet med förordning (EG) nr 852/2004, för att förhindra förorening av livsmedel av animaliskt och vegetabiliskt ursprung,

·       de flesta livsmedelsanläggningar måste genomföra förfaranden baserade på principerna för HACCP (faroanalys för kritiska kontrollpunkter) för att effektivt övervaka riskerna,

·       standarder för förekomst av E. coli på till exempel grönsaker finns i förordning (EG) nr 2073/2005,

·       livsmedel som innehåller verotoxinproducerande E. coli (VTEC/ EHEC) anses hälsovådligt och måste återkallas från marknaden i enlighet med förordning (EG) nr 178/2002.

EU har dessutom ett system för varning om hälsovådliga livsmedel – Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). Det är ett förfarande för medlemsstaternas kontrollmyndigheter att informera varandra om livsmedel på marknaden vari hälsofaror påträffats.

Kommissionen följer nu noga den uppkomna situationen tillsammans med den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa, Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar, ECDC och EU:s referenslaboratorium för E. coli. Alla relevanta nätverk som hanterar den här typen av situationer fungerar fullt ut, till exempel early warning response system (EWRS) om fynd hos människor och RASFF för fynd i livsmedel.

De ansvariga svenska myndigheterna följer noga utvecklingen och kommer att vidta nödvändiga åtgärder. Jag anser därför att inga ytterligare åtgärder behöver vidtas från min sida.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.